Nyhet

Joakim Bergs solodebut tolkas i ny film – se den här

I kortfilmen Ingenmansland, producerad av produktionsbolaget Pine, möts två konstformer – musik och film. Här tolkar regissören Nim Kyong Ran albumet Jag Fortsätter Glömma av Joakim Berg.

Ingenmansland är en suggestiv kortfilm om minnen som består och sår som aldrig läker.

Filmen, som har regisserats av Nim Kyong Ran, är en tolkning av Joakim Bergs fjolårsalbum Jag Fortsätter Glömma och uppkallad efter en av skivans låtar.

Det började med att Nim Kyong Ran förra året fick en förfrågan om att göra visuellt rörligt material till skivan. Men i stället för en musikvideo utvecklades hennes manus till en hel berättelse – som nu blivit Ingenmansland, där Arvid Kornstrand är filmfotograf och Joakim Berg själv är en av filmens exekutiva producenter.


– Jag ville beskriva ett tillstånd som inte går att ta på – som fyller ens bröstkorg och sinnen men inte kan yttras med ord, säger Nim Kyong Ran i ett pressmeddelande.

Ingenmansland är berättelsen om Jim, en gammal man som är lika plågad som han är tröstad av tiden som varit. Med lite att leva för och utan nämnvärd framtid klänger han sig fast vid minnet av barndomens gyllene sommardagar. Tiden då benen ännu bar och hans syster fanns kvar. Han hör sin mammas betryggande visa och klangen av sin systers smittsamma skratt i torpet som nu ekar tomt.

Han känner doften av det varma träet från gömstället i ladan och det vassa gräset som piskade mot hans kind när de sprang för att bada. Han återvänder till sjön som var syskonens privata lilla Eden; en näckrosbeströdd oas där friska brisar dansade genom grönskan och solens strålar glittrade på den spegelblanka ytan. Men efter en hel livstid kan Jim fortfarande inte släppa eller förstå hur den vackra sommaren fick sitt förödande slut. Innan han somnar in måste den gamle försonas med händelsen som kom att definiera hans liv.


Se kortfilmen nedan!

LÄS OCKSÅ: Joakim Berg dök upp på scen med Lars Winnerbäck


ANNONCE