Nyhet

Man döms för kidnappningen av Einár

En av hjärnorna bakom den uppmärksammade kidnappningen av rapparen Nils "Einár" Grönberg döms nu till 13 års fängelse.

Den 39-åriga mannen döms för människorov, rån, försök till grov utpressning och förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse, rapporterar Dagens Nyheter.

Mannen döms även för synnerligen grovt narkotikabrott och grov misshandel. Straffet, bestämt av Södertörns tingsrätt, blir 13 års fängelse. Rådman Kajsa Hällje skriver följande i ett uttalande om domen:

"Tingsrätten har bedömt att mannen haft en aktiv och nödvändig roll för genomförandet av människorovet och rånet".


Kidnappningen ägde rum i april 2020 när den då 17-årige Einár fördes till en lägenhet där han rånades på en exklusiv klocka och fotograferades under förnedrande former.

Andra personer har redan dömts för brottet. Bland andra rapparna Yasin Mahamoud och Haval Khalil, och den utpekade ledaren för Vårbynätverket, Chihab Lamouri.

Enligt polisen har den åtalade 39-åringen haft en ledande roll i ett annat kriminellt nätverk i södra Stockholm som tillsammans med Vårbynätverket organiserade kidnappningen. Han har sedan brottet befunnit sig utomlands och greps i mars förra året.


Utöver inblandning i själva kidnappningen döms mannen även för försök till grov utpressning, då han tillsammans med andra försökt kräva Nils Grönberg på tre miljoner kronor.

Det fanns planer på att placera en sprängladdning vid rapparens bostad eller hans familjemedlemmars bostäder för att pressa fram pengarna. För det döms mannen för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse.

Kidnappningsåtalet är en del av ett större mål med totalt sex inblandade. Det rör bland annat synnerligen grov narkotikasmuggling och synnerligen grovt narkotikabrott, då flera personer, bland andra 39-åringen, misstänks ha smugglat in omkring 160 kilo kokain till Sverige. Alla åtalade döms för narkotikabrottslighet.


Ida Arnell, åklagare, yrkade på 18 års fängelse i sin plädering i Södertörns tingsrätt. Narkotikabrotten har högst straffvärde, och människorovet och rånet av Einár ligger enligt Arnell på runt sex års fängelse.

Den stora bevisningen i fallet består av krypterade meddelanden från kommunikationstjänsten Encrochat, som Europol och fransk polisk lyckades knäcka 2020. Samtliga män nekar till brott.

Nils "Einár" Grönberg mördades i oktober 2021, endast 19 år gammal.


LÄS OCKSÅ: Einárs mammas ord om mordet på sin son: "Våra hjärtan slits ur våra bröst"

ANNONCE