Nyhet

Billie Eilish om klimatkrisen: "Jag vill bara göra skillnad och hålla käften om det"

Världsartisten samlade klimataktivister och experter för att diskutera miljökrisen, klimatångest och förhoppningar om framtiden.

Världsartisten Billie Eilish frontar Vouges januarinummer och tar tillfället till akt att prata om klimatkrisen. Hon ägnar en stor del av intervjun till ett samtal med klimataktivister, som alla är under 30 år. Det filmades också en tiominutersfilm som följde det skrivna inslaget.

Bland aktivisterna i fråga fanns Tori Tsui, som har skrivit en bok om klimatkrisen och mental hälsa som ska publiceras i år. Även Ryan Berberet, som ledde en klimatstrejk på hennes gymnasieskola och har kampanjat för Kaliforniens guvernör Gavin Newsom att utlysa ett klimatnödläge.

Andra närvarande i samtalet var bland andra Isaias Hernandez, miljöpedagog, Quannah Chasinghorse, modell och urfolksrättsaktivist, samt Xiye Bastida, medgrundare av Re-Earth Initiative och Fridays For Future-arrangör.


Samtalet la stor vikt vid hur brådskande det är att ta itu med klimatkrisen, osäkerhet kring livsmedel, klimatångest och deras tankar om framtiden. Billie Eilish berättar i början av filmen: "Jag känner att jag inte förtjänar att vara här" och forsätter: "Jag vet inte mycket. Jag bara lär mig."

Eilish delar även med sig om hur hon själv arbetar för att rädda planeten: "Jag har ägnat all min kraft åt att inte vara i folks ansikten om det, för folk reagerar inte bra på det. Det gör att orsakerna som du tror på ser dåliga ut, eftersom du liksom irriterar alla."

Hon fortsätter: "Jag vill inte paradera runt som, 'Titta på mig! Jag gör skillnad.' Jag vill bara göra skillnad och hålla käften om det."


Under Eilish Happier Than Ever-turné arrangerade hon ett flerdagars klimatfokuserat evenemang som kallades Overheated på The O2 i London. Där samlades musiker, klimataktivister och designers för att "diskutera klimatkrisen och det arbete de gör för att göra skillnad".

LÄS OCKSÅ: Billie Eilish producerar dokumentär om klimatförändringar – Sofia Jannok medverkar

ANNONCE