Nyhet

Tom Verlaine är död

Sångaren och gitarristen från Television blev 73 år gammal.

Tom Verlaine, mest känd som sångare, gitarrist och låtskrivare i det inflytelserika postpunkbandet Television, har avlidit efter en kort tids sjukdom vid 73 års ålder, skriver Pitchfork.

Television bildades 1973 och debuterade 1977 med det stildefinierande albumet Marquee Moon, som har uppnått klassikerstatus. Musiken var inspirerad av både rock och jazz och präglades bland annat av det eleganta samspelet mellan gitarristerna Verlaine och Richard Lloyd, och texterna var poetiska och impressionistiska, inspirerade av bland annat fransk 1800-talspoesi. Tom Verlaine, som döptes till Thomas Miller, tog sitt artistnamn efter den franske 1800-talspoeten Paul Verlaine.

På 70-talet spelade gruppen ofta på arenan CBGB i New York tillsammans med namn som Blondie, Patti Smith, Ramones och Talking Heads.


Bandet släppte ytterligare ett album, Adventure 1978, men upplöstes redan samma år på grund av konstnärliga meningsskiljaktigheter och Richard Lloyds drogberoende. Tom Verlaine började sedan en solokarriär och släppte en rad skivor under åren 1976-2006, samt spelade in och turnerade med en rad artister, däribland Patti Smith.

Tom Verlaine var även medlem i den kortlivade supergruppen Million Dollar Bashers med bland andra Sonic Youth-medlemmarna Lee Ranaldo och Steve Shelley, Wilco-gitarristen Nels Cline och Bob Dylans basist Tony Garnier. De finns med på soundtracket till Bob Dylan-biografin I'm Not There från 2007.

Television rekonstruerades åren 1991-93 och släppte ett självbetitlat album 1992, och från 2001 och framåt återförenades de vid flera tillfällen.


Gruppen har inspirerat många namn inom alternativ rock, inklusive Pixies, Sonic Youth, The Strokes och Interpol.

Hör det klassiske albumet Marquee Moon:

ANNONCE