Nyhet

LYSSNA: Samarbete med AI-versionen av Grimes

Grimes tycker att det är coolt att smälta samman med en maskin och lånar gärna ut sin AI-röst till musikaliska samarbeten. Detta har Tangela tagit vara på i låten Different.

Grimes har tidigare tagit ställning i AI-debatten. Den kanadensiska art-popartisten gillar idén om att öppna upp reglerna för all konst och avskaffa upphovsrätten. Åsikten är kanske inte förvånande med tanke på hennes teknikorienterade image de senaste åren. 

I en tweet den 23 april delade hon en skärmdump från en New York Times-artikel om låten Heart On My Sleeve – en kontroversiell låt med AI-genererade röster från Drake och The Weeknd som nyligen togs bort från digitala streamingplattformar efter klagomål från Universal Music Group.

Grimes skrev att hon skulle dela 50 procent av intäkterna från framgångsrika AI-genererade låtar som använder hennes röst, vilket är samma avtal som hon skulle erbjuda vid samarbeten med andra artister. Hon uppmanade att använda hennes röst utan påföljd och påpekade att hon inte har något skivbolag och inga juridiska förpliktelser.

I ett svar på sin egen tweet uttryckte Grimes att hon tycker att det är coolt att smälta samman med en maskin.

Svenska Tangela tycker om att bygga upp en överdriven fantasivärld som är inspirerad av verkligheten. Different är en låt där han och Grimes artificiella röst sjunger att de är kära i varandra. Två dagar innan deadline fick han reda på att Grimes skulle ha en tävling där man använde hennes AI-röst. Han gjorde det bästa han kunde och skickade in resultatet, men blev i slutändan ändå inte nöjd och tog bort den från tävlingen. 

Efter det blev Tangela besatt av att göra klart låten utanför tävlingens ramar. Han gillar maximalism och den här låten är ett exempel på det. När reaktionerna på verket blev både att den fick folk att börja gråta medan andra tyckte att den var cringe så kände han att han snart var klar med den.

Nedan kan du höra slutresultatet av Tangelas låt Different som gästas av Grimes i AI-version:


Efter sommaren är det tänkt att Tangela kommer att byta namn till Smidvik för att släppa musik tillsammans med sin syster Hanna.

LÄS MER: Liam Gallagher om AI-albumet AISIS: "Låter mega"

ANNONCE