Nyhet

Fler unga svenskar lyssnar på country: "De lyssnar mer fritt på den musik som tilltalar dem"

Countrymusikens popularitet ökar i Sverige – särskilt bland unga.

Countrymusiken har på senare tid ökat i popularitet i Sverige, med amerikanska artister som Luke Combs som säljer ut arenor och förlängningen av programmet P4 Country på Sveriges Radio.

Trots att pop och hiphop fortfarande dominerar topplistorna på Spotify i Sverige, har lyssningen på country ökat med över 50 procent de senaste fem åren, rapporterar Dagens Nyheter.

Under det senaste året har strömningarna ökat med hela 22 procent.


"Vi har främst sett en yngre och bredare publik omfamna country, vars sound börjar röra sig mer mot mainstream", säger Emma Vikström, editorial lead på Spotify Norden, till tidningen.

Enligt Vikström definierar yngre lyssnare sig inte längre lika strikt inom specifika genrer, vilket öppnar upp för en ökad mångfald i musikpreferenser. Hon framhåller även att fler unga amerikanska countryartister låter sig inspireras av mainstreampop, vilket kan bidra till genrens ökade popularitet.

"De lyssnar mer fritt på den musik som tilltalar dem. De definierar inte sig själva som rockare, punkare eller poppare som den äldre publiken har gjort", säger hon till Dagens Nyheter.


LÄS OCKSÅ: Oliver Anthony till Sverige i vinter

ANNONCE