Nyhet

LYSSNA: Björk och Rosalía släpper gemensam protestlåt

Den isländska artisten Björk och det spanska stjärnskottet Rosalía går ihop för att skydda isländska fiskodlingar.

Idag ger Björk och Rosalía ut den nya singel, Oral, producerad tillsammans med Sega Bodega. Låten utforskar teman kring öppen havslaxodling på Island och är det första samarbetet mellan de båda artisterna.

Oral har sitt ursprung från tidigare årtionden då Björk skrev låten mellan albumen Homogenic (1997) och Vespertine (2001). Den återupptäcktes under den isländska artistens turné i Australien i mars 2023, samtidigt som en rapport publicerades om effekterna av laxodlingar ägda av norska företag på Islands ekosystem.

Singelns syfte är att belysa ökad laxproduktion i öppna nätfarmar på Island. Enligt ett pressmeddelande fångas laxen in och hålls instängd tills den är marknadsduglig, vilket ökar tillväxten men kan även orsaka genetiska mutationer och gynna parasiter och sjukdomar.


Från 2014 har Islands laxindustri exploderat från under 4 000 ton till 45 000 ton 2021, med en beräknad årlig produktion på 106 500 ton idag. Avfalls- och föroreningsrisk från nätfarmarna oroar för miljöpåverkan. Dessutom har lax från odlingarna blandats med den vilda laxen i Islands högland, vilket kan hota den vilda laxens genetiska mångfald.

Intäkterna från singeln Oral kommer att bidra till en pågående rättsprocess mot fiskerierna, initierad av invånarna i staden Seyðisfjörður på Islands östra sida. Lyssna på låten nedan!


 

Tidigare i år släppte Rosalía en EP tillsammans med reggaeton-artisten Rauw Alejandro, som fick fyra av sex stjärnor av GAFFAs Tilda Norrlin. Läs recensionen här.

Björk släppte sitt tionde studioalbum Fossora 2022, som fick tre av sex stjärnor av GAFFAs Kristofer Hadodo. Läs den recensionen här.


LÄS OCKSÅ: Intervju med Björk – Svamparna har svaren

ANNONCE