Nyhet

Björk och Rosalía släpper protestlåt – mot Isländska fiskodlingar

”Det här har redan haft förödande effekter på naturlivet och de odlade fiskarna lever under hemska förhållanden"

Björk och Rosalía har gjort gemensam sak med en ny låt som ska ”bidra till kampen mot fiskodling på Island”, enligt ett uttalande från Björk själv.

Hon skriver:

”Boende vid fjorden Seyðisfjörður har rest sig och protesterar mot fiskodlingarna där. Vi vill donera intäkterna från den här låten för att hjälpa dem med deras advokatkostnader och förhoppningsvis kan det agera som exempel för andra. Island har den största orörda naturen i Europa, så när isländska och norska affärsmän började köpa in fiskodlingar var det en stor chock. Vi kan inte förstå hur de har kunnat göra det här i ett decennium utan några regler.”, säger Björk, enligt Pitchfork.


Hon fortsätter:

”Det här har redan haft förödande effekter på naturlivet och de odlade fiskarna lever under hemska förhållanden, och på grund av att de rymmer har de även börjat förändra DNA:t hos den isländska laxen till det värre. Vilket kan leda till dess utrotning. Det finns fortfarande en chans att rädda den sista vilda laxen i norr, vår grupp vill uppmana affärsmännen att dra tillbaka sina farmar!”

I uttalandet meddelar Björk att låten släpps i oktober. Tillsvidare finns ett smakprov att lyssna på här:


Tidigare i år släppte Rosalía en ep tillsammans med reggaeton-artisten Rauw Alejandro, som fick fyra av sex stjärnor av GAFFAs Tilda Norrlin. Läs recensionen här.

Björk släppte sitt tionde studioalbum Fossora 2022, som fick tre av sex stjärnor av GAFFAs Kristofer Hadodo. Läs den recensionen här.

LÄS OCKSÅ: SIGRID SLÄPPER NY SINGEL OCH EP - LYSSNA HÄR


ANNONCE