Nyhet

Taylor Swift-effekten: Skivbolag vill hindra nyinspelningar

Stora skivbolag ändrar just nu i kontrakten för att stoppa folk de signar att göra nyinspelningar av sin musik, som bland andra Taylor Swift har gjort.

Nyligen har det blivit allt vanligare att skivkontrakt inkluderar klausuler som förbjuder artister från att skapa nya versioner av sina låtar under en längre tidsperiod, ofta tio år eller längre efter att kontraktet har löpt ut, rapporterar Billboard. Tidigare var det vanligt att sådana restriktioner begränsades till två år, eller ibland upp till fem till sju år efter att musiken hade släppts.

Stora skivbolag som Universal Music Group, Sony Music Entertainment och Warner Music Group har börjat implementera dessa ändringar i sina kontrakt, enligt uppgifter till Billboard. Tidningen har pratat med advokaten Josh Karp, som ställer sig kritisk mot korrigeringarna.

"Första gången jag såg de nya kontrakten försökte jag få bort det helt och hållet. Jag kände typ: Vad är det här? Det är konstigt. Varför skulle man gå med på ännu fler restriktioner än vi har gått med på tidigare inom samma skivbolag?", säger Josh Karp.


Ett känt exempel på en artist som har agerat i ljuset av sådana kontraktbegränsningar är Taylor Swift. Efter att ha förlorat rättigheterna till inspelningarna av sina tidigare album, valde hon att påbörja inspelningen av nya versioner av dessa album. Resultatet har varit att vissa av dessa nyinspelningar har blivit ännu mer framgångsrika än de ursprungliga versionerna.

Hennes album 1989 (Taylors version) slog bland annat flera rekord när det släpptes i fredags, inklusive att vara den mest spelade skivan under ett dygn på Spotify någonsin.

LÄS OCKSÅ: Spotifys nya modell – färre pengar till de minsta artisterna


ANNONCE