Nyhet

Terrorforskaren: Så ser läget ut inför Madonnas konsert i Stockholm

"Man förbereder en sådan här föreställning – oavsett om det är en fotbollsmatch eller en stor rockkonsert – minutiöst."

På lördag spelar Madonna på Tele2 Arena i Stockholm. Evenemanget väntas bli en av de största konserterna i år, men hennes världsturné The Celebration kommer till Sverige i ett extra osäkert världsläge.

Två svenskar dödades i ett terrordåd i Bryssel förra veckan och konserten äger rum samtidigt som kriget rasar mellan Israel och den terrorstämplade islamiströrelsen Hamas. Madonna har även själv uttalat sig om konflikten under turnén, som når Sverige bara två månader efter att landets terrorhotnivå höjts.

Enligt TT, som pratat med terrorforskaren Hans Brun, ska det trots det vara säkert att besöka helgens konsert. Han understryker dock att det aldrig är helt riskfritt att röra sig i stora folksamlingar.


"Men sådana risker behöver inte handla om terrorism – det kan alltid hända olyckor, som när folk blev ihjältrampade på en konsert med Pearl Jam på Roskilde för många år sedan. Jag skulle säga att just terrorism är en av de mindre riskerna", säger han och tillägger:

"Om man tycker om Madonna, är beredd att betala biljettpriset och ingen avrådan finns från myndighetshåll, då tycker jag att man ska gå."

Det kommer vara synlig närvaro av polis, ambulans och brandkår under helgens konsert. Men det är bara en liten del av den stora säkerhetsapparaten, menar Hans Brun.


"Sedan 2010 har svensk polis tagit enorma steg framåt vad gäller kunskap och förståelse om hur man hanterar terrorhotet. Man förbereder en sådan här föreställning – oavsett om det är en fotbollsmatch eller en stor rockkonsert – minutiöst. Det gör man i samarbete med artisten och hennes eget säkerhetsteam."

Enligt Joppe Pihlgren, som är VD för branschorganisationen Svensk Live, fortsätter arrangörerna att arbeta på ett liknande sätt som tidigare, även sedan terrorhotnivån höjts.

"Arrangörerna samarbetar med polisen, och polisen samarbetar med Säpo. Vi jobbar även utifrån en samverkansmodell där arrangörer och polisen gör lägesbedömningar. Man har varit noga med visitering vid arenorna redan innan, men är kanske ännu mer noggrann nu. Sedan har ju arenorna sina egna säkerhetsrutiner", säger han till TT.


LÄS OCKSÅ: Madonna hyllas efter turnépremiären: "Drottningen av pop"

ANNONCE