Nyhet

Brian May kritisk mot AI inom musikbranschen

"Jag tycker det är otroligt läskigt"

I en nyligen genomförd intervju med Guitar Player delar Queens gitarrist Brian May med sig av sin syn på användandet av artificiell intelligens som verktyg för att skapa musik.

Han tror att det finns en risk att det kan förändra musikindustrin till det sämre.

– Mitt stora problem med det nu gäller det konstnärliga området. Jag tror att landskapet kommer att vara helt annorlunda vid den här tidpunkten nästa år. Vi kommer inte veta vad som är upp eller ner. Vi kommer inte att veta vad som skapats av AI och vad som skapats av människor, säger May till Guitar Player, och fortsätter:


– Allt kommer bli väldigt blurrigt och förvirrande, och jag tror att vi kommer se tillbaka på 2023 som det sista året då människor dominerade musikscenen. Jag tror verkligen att det kan bli så allvarligt och det fyller mig inte med glädje. Det gör mig ängslig och jag förbereder mig på att bli ledsen över det.

Trots sin syn på AI inom musikbranschen, säger May att han stöttar dess utveckling inom problemlösning, förutsatt att det inte används för att ”skapa ondska.”

– Potentialen AI har för att skapa ondska är extremt stor, inte bara inom musik, för ingen dör på grund av det, men människor kan dö om AI blir en del av politiken och världsherravälde för olika länder. Jag tycker det är otroligt läskigt. Det är mycket mer omfattande än någon kunnat förutse, eller åtminstone mer än vad jag kunnat förutse, säger May i intervjun.


LÄS OCKSÅ: AI-GENERERAD DRAKE OCH THE WEEKND-LÅT KAN BLI GRAMMY-NOMINERAD

ANNONCE