Nyhet

Efter kulturdebatten – idag avgörs Skyltens framtid

Under dagen väntas besked komma om kulturcentrumet Skylten i Linköping ska säljas till en privat fastighetsägare eller inte. Sankt Kors, ägarbolaget, har kallat till pressträff.

I början av september rapporterade Corren att det finns planer på att sälja Gjuteriet i Linköping, en fastighet som rymmer kulturcentret Skylten och konstnärsföreningen Alka. Området har fungerat som en viktig plats för konst och kultur sedan 1980-talet.

Fastigheten ägs av det kommunala fastighetsbolaget Sankt Kors. Enligt källor som Corren talat med har Sankt Kors varit i diskussioner om en försäljning till det privata fastighetsbolaget Mannersons under en tid.

Ingen av de inblandade parterna – Sankt Kors, Mannersons eller kommunens kommundirektör Paul Håkansson – har bekräftat eller kommenterat dessa uppgifter när de ställdes frågor av Corren. Däremot har kommunens kultur- och fritidsdirektör, Karin Olanders, informerats om affären och säger till tidningen:


"Vi har fått en dragning som gör att vi känner oss ganska lugna – den nya ägaren har inga andra planer än att Skylten ska få leva vidare och utvecklas."

Nu har Sankt Kors kallat till en pressträff, som kommer att äga rum idag klockan 13. Deltagare kommer att inkludera Anna-Maria Jakobsson, VD för Sankt Kors, och Michael Brask, utvecklingschef Ungdom vid Kultur- och fritidsförvaltningen i Linköpings kommun.

Planerna på att sälja Skylten har redan väckt en del debatt. Detta avslöjades av Corren strax efter att en kulturdebatt blossade upp i Norrköping, där kommunalrådet Sophia Jarl (M) uttalade sig om att kulturen borde bära sina egna kostnader och diskuterade en försäljning av stadens konserthus. Moderaternas ungdomsförbund (MUF) tog också upp frågan om att Scenkonst öst borde klara sig utan skattemedel i en debattartikel och pekade på Lars Winnerbäck som ett exempel.


Winnerbäck kontrade med att han aldrig skulle ha blivit artist utan den kommunala musikskolan Skylten och flera andra offentligt finansierade verksamheter.

Senaste inlägget i debatten skrevs i helgen av kommunalrådet Niklas Borg (M) och Agneta Lantz (M), som är ledamot i kultur- och fritidsnämnden, där de öppnade för att det privata och offentliga sektorn ska samarbeta mer för att säkerställa att kulturutövning för barn och unga förblir både tillgänglig och prisvärd.

GAFFA kommer att uppdatera läget under dagen.


LÄS OCKSÅ: Winnerbäck slår tillbaka i debatt: ”Jag hade inte varit där jag är utan den kommunala musikskolan”

ANNONCE