Nyhet

Fler unga kvinnliga artister vill äga sin musik

Det har blivit vanligare att unga kvinnliga artister väljer att inneha kontroll över sina musikaliska rättigheter, rapporterar SVT Kultur.

En växande trend bland unga kvinnliga artister är att ta kontroll över sina musikaliska rättigheter, enligt en artikel i The Guardian som nämner artister som Olivia Rodrigo, Dua Lipa, Taylor Swift och Zara Larsson.

I en intervju med SVT Kultur framhåller Zara Larsson vikten av att äga sin musik.

– Det är jättefett att många unga tjejer väljer att ta tillbaka makten över sin musik. Jag tror många flera artister hade valt att göra samma sak om de fick den möjligheten. Det är en investering i mig själv, det är min pension kan man säga.


Zara Larsson berättar att hon köpte rättigheterna till sin musik från Ola Håkansson, VD för TEN Records, och grundade samtidigt sitt eget skivbolag, Sommer House Records. Hon poängterar att detta ger henne en känsla av investering i sig själv och en trygghet för framtiden.

– Låtarna är så stor del av mig som artist och det hade känts jättekonstigt om det bara försvann bortom min kontroll, säger hon till SVT Kultur.

Den svenska popstjärnan jämför sin situation med den som Taylor Swift befinner sig i, där Swift försöker spela in sina första sex album igen för att få fullständig kontroll över sin musik, efter en konflikt med sitt tidigare skivbolag. Zara Larsson beskriver detta som en "integritetskränkande mardröm" och hoppas att fler artister kommer att kunna äga sin musik i framtiden.


LÄS OCKSÅ: Taylor Swift-effekten: Skivbolag vill hindra nyinspelningar

ANNONCE