Nyhet

Ulf Dageby är död

Kompositören och musikern Ulf Dageby, kanske mest känd som en av frontfigurerna i Nationalteatern, är död.

Förra året vann Ulf Dageby, kanske mest känd som en av frontfigurerna i proggbandet Nationalteatern, Cornelispriset vilket är ett stipendium som sedan 1988 delats ut årligen och räknas som ett av de största svenska musik- och kulturpriserna.

"Ulf Dagebys bidrag till den svenska låtskatten kan inte överskattas", sade då Anton Strand, ordförande i Stiftelsen Cornelis Vreeswijks minne, i ett pressmeddelande.

Ulf Dageby gick bort under tisdagskvällen den 16 juli vid 80 års ålder.

”Det är med stor sorg vi meddelar att vår vän och kollega Ulf Dageby har gått bort. Ulf var inte bara en makalös musiker och låtskrivare, utan också en stor människa med ett hjärta av guld. Hans kreativitet och passion för musiken berörde oss alla och hans arbete har lämnat ett oförglömligt avtryck i våra liv och i musikhistorien”, skriver konsertarrangören Nöjet som tillsammans med Dagebys familj har bekräftat dödsfallet för GP

Nationalteaterns Rockorkester som enligt egen utsago gjorde "sin sista turné" så sent som 2022 skulle snart ut och turnera igen. De hade minst tolv spelningar inbokade under sommaren och hösten. När GAFFAs recensent Ieva Kisieliute såg bandet 2022 så beskrev hon konserten på Hasslöfestivalen som en "stark festivalinledning." 

"Energisvackan kompenseras fyrdubbelt när Ulf Dageby river av Barn Av Vår Tid. Det vi får vara med om liknar en teaterföreställning: 'Vårat tidsfördriv är att slå pensionärer på käften' låter utan tvekan underligt när det yttras av en 78-åring. Resten av texten är dock skrämmande relevant i ljuset av den växande gängkriminaliteten, klassklyftorna och segregationen, och när han tar orden i sin mun drygt 40 år senare gör han det med trovärdighet. Dageby må vara ett barn av sin tid och en röst för sin generation, men han lyckas också nå ut över generationsgränserna och beröra fler än bara de som var med när det begav sig."

Två av bandets mest kända verk är Livet Är En Fest och nyss nämnda Barn Av Vår Tid, skrivna av den numera bortgångna Ulf Dageby.

LÄS MER: Henrik Herrström är död

ANNONCE