Nyhet

Få kvinnor på sommarens festivalscener: "Borde inte se ut så"

Under helgen ägde musikfestivalen Brännbollsyran rum i Umeå. Under två festivaldagar stod 18 artister på scen, där 4 av dem var kvinnor, rapporterar P3 Nyheter.

P3 Nyheter har tidigare gjort en undersökning som visar att sju av de tio största svenska festivalerna har färre än en fjärdedel kvinnliga artister på scen, vilket Musikerförbundet är kritiska till.

Kartläggningen visar att vissa festivaler har ett uttalat mål att boka artister på ett så jämställt sätt som möjligt, medan andra saknar en sådan policy. Till exempel hade årets upplaga av Brännbollsyran endast 4 av 18 kvinnliga akter på årets festivalaffisch.

– Jag tänker att i dagens samhälle i modern tid borde det inte se ut så, säger den 17-åriga festivalbesökaren Sirine till P3 Nyheter.


Arrangörerna av Brännbollsyran hävdar att de bokar de artister som publiken vill se, och att det är svårare att hitta kvinnliga artister inom festmusikgenren.

Den 17-åriga besökaren Malte är nöjd med utbudet.

– Några utav de kvinnliga artisterna är väl bäst. Veronica Maggio och Zara Larsson till exempel. De tar väl in det ungdomarna lyssnar på och om det blir mest killar eller tjejer får bli som det blir.


LÄS OCKSÅ: Roskilde presenterar hela årets lineup

ANNONCE