Nyhet

Festivalen Jungfrukällan gör ett nytt försök

Musikfestivalen Jungfrukällan blev inställd i augusti förra året, bara några dagar innan den skulle äga rum för första gången, på grund av bristande biljettförsäljning. Men i år gör man ett nytt försök.

Det fanns en tid när ny svensk musik som befann sig lite utanför mittfåran kunde möta publiken på landets festivaler. Där det ingick i arrangemangens DNA att vara med och bygga, utveckla och lyfta det som var den mest spännande nya musiken, som inte nödvändigtvis syns på topplistor eller spelas på midsommarfester runtom i Sverige.

Den sortens festivaler blir allt färre, samtidigt som antalet band per festival minskar. Utrymmet krymper och väldigt mycket bra musik riskerar att förbli ohörd. En stor del av det som har gjort Sverige till ett stort och respekterat musikland har varit just den typen av akter.

– Därför vill vi vara med och lyfta tillbaka detta i rampljuset igen, säger Niklas Jonsson på Sustainable Punk som arrangerar Jungfrukällan.


– Även om det är i liten skala tror vi på att musiken är för viktig för att inte få plats i festivalsammanhang. Jungfrukällan ska vara den platsen. Och förhoppningsvis kommer fler såna platser uppstå eller återaktiveras. Med 8–10 akter på en dag försöker vi sammanfatta en del av det vi tycker är det mest intressanta i musikväg idag.

De första artisterna som är klara för Jungfrukällan 2024 är eklektiska klubbfavoriten Stuzzi, ravepopstjärnskottet Yaeger, gitarrpoppiga Svart Ridå och röstfenomenet De Clair. Fler namn tillkommer inom kort.

Jungfrukällan äger rum den 29 september i Slaktkyrkan och Hus 7 i Stockholm.


LÄS OCKSÅ: Svensk festival ställer in – bara dagar innan start

ANNONCE