Nyhet

Georg Riedel hyllas under Stockholm Jazz Festival

Festivalen presenterar 55 nya akter till årets program och meddelar att evenemanget invigs med en hyllningskväll till Georg Riedel ledd av Nils Landgren tillsammans med Sveriges jazzelit.

Vid sidan av redan klara artister som Bill Frisell, Gogo Penguin, The Headhunters, Merit Hemmingson, Sven Wunder och Nacka Forum fyller Stockholm Jazz Festival nu på höstens jazzfest med en lång rad internationella och inhemska stjärnor.

Sverigebekanta sångerskan Genevieve Artadi och trummisen Louis Coles band Knower kommer till Slaktkyrkan, New York-baserade electrojazz-duon Sungazer undersöker elektronisk framtidsmusik på Debaser och italienska jazzfunk-gitarristen Giacomo Turra kommer till Nalen.

Till Kulturhuset Stadsteatern kommer en av den unga amerikanska jazzens hetaste pianister och multi-instrumentalister Julius Rodriguez med sitt band och sin blandning av jazz, soul, hiphop och blues.


På Kulturhuset får vi även ta del av sångerskan och kompositören Mariam The Believers nya alster Breathing Techniques – experimentell pop, jazz, och improvisationer i kammarmusikalisk sättning. En av svensk jazz största kompositörer, bandledare och sångerskor Lina Nyberg gör Kurt Weill på kvartett och en annan av våra största sångerskor, Isabella Lundgren, gör ny musik tillsammans med pedal steel-gitarristen, producenten och Grammisvinnaren Johan Lindström på Folkoperan.

I Hörsalen på Kulturhuset tar Radiojazzgruppen under ledning av Nils Landgren sig an den Berlinbaserade saxofonisten och vokalisten Fabia Mantwills hyllade musik. På Dieselverkstaden ordnar trumpetaren, flygelhornisten och sångaren Peter Asplund ett möte med pianisten Lars Jansson och Stockholms blåsarsymfoniker.

Den övergripande majoriteten av festivalens artister var inte födda när svenska jazzbasisten och kompositören Georg Riedel stack ut på turné med Lars Gullin i början av 1950-talet. Riedel hyllas nu med en kväll på Konserthuset i Stockholm.


– Georg Riedels gärning är närmast oöverblickbar och hans betydelse för svensk jazz och för generationer av unga som gamla lyssnare är omätbart. Därför känns det extra fint att inviga årets jazzfestival med en hyllningskväll till honom. säger Eric Birath, VD för Stockholm Jazz Festival.

LÄS OCKSÅ: Kompositören Georg Riedel är död

ANNONCE