Nyhet

Artister i upprop mot AI: ”Ett orättvist hot”

Många kända namn inom kultursektorn protesterar mot AI och användning av kreativa verk utan tillstånd.

Björn Ulvaeus från Abba, Thom Yorke från Radiohead och flera andra framstående personer inom musik- och kulturvärlden har undertecknat ett gemensamt uttalande som motsätter sig användningen av kreativa verk för att träna AI-modeller utan tillstånd.

I uttalandet, som fått stöd från över 11 500 personer inom musik, film, teater och litteratur, beskrivs detta som ett "orättvist hot" mot kreatörernas försörjning.

Uttalandet följer pågående rättsliga tvister mellan den kreativa sektorn och teknikföretag om användningen av upphovsrättsskyddat material för att träna AI-system som ChatGPT.


Bland de som undertecknat finns artister och kulturprofiler som Billy Bragg, Robert Smith, Julianne Moore och Kazuo Ishiguro.


Gee Davy, tillförordnad vd för Association of Independent Music, stödjer initiativet och betonar att starkt upphovsrättsskydd är avgörande för att säkra framtiden för de som skapar och investerar i musik.

Hon uppmanar lagstiftare att skydda kreatörernas rättigheter samtidigt som AI-teknologins potential för kreativitet utforskas.

LÄS OCKSÅ: Musikbranschen växer efter pandemin – men hotas av AI


ANNONCE