Nyhet

Efter branden – Ungdomens Hus riskerar att förlora sina lokaler

Efter att en brand förstörde kulturhuset Ungdomens Hus i Uppsala vill kommunen inte låta föreningen återvända till sina tidigare lokaler – något som väcker kritik.

Den 4 oktober vändes Uppsalas ungdomars liv upp och ner när kulturhuset Ungdomens Hus drabbades av en brand. En skateboardramp hade fattat eld, och trots försök att släcka elden spred den sig snabbt till hela byggnaden. Benjamin Pinto, ordförande för föreningen Ungdomens Hus, var en av dem som befann sig i byggnaden när branden bröt ut.

– Vi upptäckte branden på andra våningen, men den var inte fullt utvecklad ännu. Det var skateboardrampen som brann, och när vi öppnade dörren var det väldigt mycket rök i rummet. Vi var tre personer med varsin brandsläckare, säger Benjamin till GAFFA.

Trots deras försök att släcka branden spred sig elden snabbt till resten av rummet.


– När brandkåren kom fem minuter senare var branden fullt utvecklad, och flammorna slog ut genom fönstren. Fasaden började rasa, och delar av den föll ner på gatan. Vi stod där och tittade på, det fanns inte mycket mer vi kunde göra, berättar han.

Lyckligtvis skadades ingen i branden, men byggnaden kräver en totalrenovering. Efter renoveringen har kommunen beslutat att föreningen Ungdomens Hus inte längre ska få använda lokalerna, något som föreningen motsätter sig. Det är dock inte första gången som kommunen försökt få bort föreningen från lokalerna.

– Det har pågått länge. Byggnaden är attraktiv och har länge behövt renovering, både för strukturella skäl och för att anpassas tillgänglighetsmässigt. Fastighetsägaren, som är en kommunalägd vinstdrivande verksamhet, beslutade om en totalrenovering för några år sedan. Det innebär en hyreshöjning, och då blev det inte längre lönsamt för kommunen att låta oss stanna kvar, säger Benjamin.


Efter branden har kommunen tagit beslutet att neka föreningen att återvända till lokalerna efter renoveringen. Istället vill man flytta verksamheten från centrala Uppsala till stadsdelen Boländerna, något som enligt Benjamin inte är ett hållbart alternativ.

– De nya lokalerna som kommunen presenterat, utan några alternativ, ligger i ett industriområde utanför staden. De försöker övertala oss med att säga "det är inte lika långt som det känns", men det är fortfarande ett område där ungdomar inte vistas naturligt. Man vill inte att ens 13-åring ska vara där på kvällar, säger han.

Kommunikationen med kommunen har enligt Benjamin varit bristfällig, och föreningen har inte erbjudits något annat alternativ än lokalen i Boländerna. Nu har föreningen startat en namninsamling för att få stanna kvar i sina lokaler.


– Genom att skriva på namninsamlingen stödjer man Ungdomens Hus rätt att finnas kvar i centrum. Man håller med om att lokalerna i Boländerna inte är lämpliga och att föreningen inte borde behöva acceptera dem bara för att det är det enda alternativet kommunen erbjuder. Kommunen borde ha en skyldighet att hitta en likvärdig lokal så att vi kan fortsätta vår verksamhet som vi gjort i nästan 40 år. Det är väldigt viktigt att vi finns där ungdomarna vill vara, säger Benjamin.

Namninsamlingen har i skrivande stund nästan 7 000 underskrifter.

"Att ha kvar nuvarande lokal är inte aktuellt"


Kulturnämndens ordförande Linda Eskilsson berättar att man sedan 2019 har arbetat tillsammans med styrelsen för att hitta nya lokaler.

– Att renovera och göra huset tillgängligt är orimligt dyrt. Det skulle kosta cirka 25 miljoner i 2019 års värde, säger Linda till GAFFA.

Hon berättar att man letat över hela staden och att man hittade en bra lokal, men när fastighetsägarens ljudkrav blev för hårda att det inte skulle vara hållbart fick de leta vidare.


– Ingen liknande förening har fått så mycket tid och hjälp. Det har vi gjort för att att vi tycker att Ungdomens Hus är en viktig del av Uppsala. Den enda verksamhet av ungdomar för ungdomar.

Men nu kan kommunen inte lägga mer tid, och Boländerna uppfyller alla krav som föreningen ställt på en lokal.

– Nu har gamla Filmstaden blivit ett alternativ som förening lyft och som inte funnits innan, så vi har lovat att se hur förutsättningarna ser ut för den lokalen. Och jag vet inte alls hur det ser ut, och annars är det Boländerna som är vårt erbjudande. Det blir en bra scen och fler replokaler. Man kan troligtvis få utomhusscen och skatemöjligheter ute också.


Linda säger att kommunen meddelade Ungdomens Hus redan före sommaren att de inte kommer att leta efter fler lokaler.

– När föreningen säger att de har fått ett alternativ, så är det inte helt sant, för vi har som sagt letat massor i många år. Att ha kvar nuvarande lokal är inte aktuellt. 

LÄS OCKSÅ: KONSERTGUIDE: Missa inte dessa spelningar i höst


ANNONCE