Nyhet

Åkerlund om samarbetet med Madonna: "Hon uppskattar ärlighet"

Filmregissören Jonas Åkerlund, som har arbetat med några av världens största stjärnor, berättar i SVT:s Min Sanning om sin ärlighet i en bransch där många omger sig med "ja"-sägare. Madonna är en av dem som uppskattat hans raka sätt.

Regissören Jonas Åkerlund har under sin karriär samarbetat med flera av världens mest kända artister, däribland Lady Gaga, Britney Spears och The Rolling Stones. I SVT-programmet Min Sanning med Kristian Luuk reflekterar Åkerlund över sin arbetsmetod, där han alltid har varit ärlig, även när han jobbat med stora namn.

Kristian Luuk nämner att Madonna kallat Åkerlund för ett geni, men regissören själv menar att han inte nått dit genom att stryka medhårs. Han har aldrig varit en ”ja”-sägare, något som många kändisar annars föredrar att omge sig med.

– Jag upptäckte i och för sig tidigt att det var unikt. Det var man ju van vid efter tio år i Sverige, då hade man alltid en dialog. ”Kan vi inte pröva det här i stället?”. Då försökte jag vara så direkt som jag kunde, säger Åkerlund i programmet.


Han berättar också om sina första möten med Madonna, där han ibland tvekade att genomföra vissa idéer.

– Jag hade nog några tidigare möten med Madonna som var lite så där ”nej vad fan, det där kan vi inte göra”.

Även om stämningen ibland kunde förändras i mötesrummet, uppskattade Madonna alltid hans ärlighet.


– Hon vill verkligen inte ha ”ja”-sägare runt sig. Man är där av en anledning, säger Åkerlund.

Samarbetet mellan Jonas Åkerlund och Madonna inleddes med ett oväntat telefonsamtal 1997. Åkerlund, som då arbetade i Sverige, trodde först att samtalet var ett skämt.

– Det var på kontoret. Man hade inte mobiltelefoner och sånt. Hon ringde och receptionisten kopplade upp ett samtal. Jag var helt säker på att det var någon som skämtade. Allt var så surrealistiskt.


En man från ett amerikanskt skivbolag kom till Sverige med en låst väska innehållande ett kassettband med musik från Madonnas kommande album. Väskan var fastsatt med handboja runt mannens arm för att säkerställa att musiken inte skulle läcka.

– Det var ju så jävla dramatiskt för att musik inte skulle spridas, säger Åkerlund.

Kort därefter flög Åkerlund till New York för ett möte med Madonna, men deras samarbete fick vänta på grund av oenigheter om idéer. Till slut blev det dock en musikvideo för Ray Of Light.


Under sitt besök i New York råkade Åkerlund somna på en soffa i Madonnas hem.

– Hon tog sådan tid på sig och jag var säkert bakis och hade flugit långt, var jetlaggad och satt och väntade. Jag slumrade till.

Han vaknade av att Madonna stod framför honom, men menar att det inte var något konstigt med situationen.


– Det var inget konstigt med det, säger han.

Min Sanning sänds söndagar klockan 21.00 på SVT2 och SVT Play.

LÄS OCKSÅ: Madonna stäms av konsertbesökare – igen


ANNONCE