x

INTERVJU: Dagny tänkte ge upp – då kom den stora vändningen

INTERVJU: Dagny tänkte ge upp – då kom den stora vändningen

Omringad av goda vänner sitter Dagny spänt och lyssnar på radio i sin studio i London. Två dagar innan hade hennes musikaliska karriär tagit en oväntad vändning då hon fick beskedet om att hennes nya singel Blackbeat skulle ha radiopremiär hos kreddiga Zane LoweBeats1.

– Det var så sinnessjukt. Jag har aldrig tänkt att saker kan ändras över en natt, man det gjorde det här. Självklart har det varit fyra års hårt arbete och en massa väntetid, men då började det verkligen hända något och tiden därefter har varit fylld av möten, intervjuer och spelningar, berättar Dagny när GAFFA möter den norska sångerskan på SPOT Festival.

Dagen efter radiopremiären blev singeln lanserad på nätet av The Line Of Best Fit med orden ”en av årets mest catchiga refränger” och sen rullar det bara på. Låten har legat högt på listor hos såväl iTunes, Hype Machine och Spotify. Den har spelats frekvent på radio i Norge, och vi svenskar har hakat på.

I föräldrarnas fotspår

25-åriga Dagny Norvoll Sandvik är uppväxt i Tromsø i nord-Norge. Med musikerföräldrar var barndomshemmet alltid fullt av folk som repade. Och när det inte spisades Spice Girls eller Backstreet Boys i flickrummet, insöps det jazz eller brasilianska rytmer i vardagsrummet.

– Vi sjöng alltid med, även om vi inte förstod texten, och jag är helt säker på att det hjälpt till att forma mig till den musiker som jag är idag. Där föddes den stora kärleken till rytmisk musik, säger Dagny och berättar att hon hade svårt att somna om det inte var en massa musik i huset.

Tillfälligheter resulterade i att Dagny, vid 21 års ålder, packade ihop och flyttade till London. För att följa drömmen om att gå i föräldrarnas fotspår kastade hon sig ut i en lång rad av låtskrivarsessioner och när hon idag tänker tillbaka ser hon en tid med många utmaningar.

– Jag kom från en helt annan kultur och kände i princip inga människor alls. Jag skulle hitta mina egna rutiner och struktur i vardagen, samtidigt som jag var min egen boss. Utöver det visste jag inte heller vilken sorts musik jag skulle göra. Så jag har använt all tid på att hitta mitt sound och det har varit svårt. Men jag har med åren lärt mig att det i slutändan handlar om låten. Du kan ha nog så många kontakter och projekt igång, men om du inte har låten kommer det inte funka. Det är fett. För när allt kommer till, handlar det om musiken.

När tvivlen gnager

Föräldrarnas liv med musiken har varit en stor inspiration för Dagny och deras goda råd och stöttning har varit viktiga för att fortsätta följa drömmen, även när tvivlen slagit till.

– Så sent som någon vecka innan Blackbeat hade radiopremiär hos Zane Lowe hade jag bestämt mig för att ge upp och flytta tillbaka till Norge. Det ligger en naturlig press i att vara 25 år och utan utbildning, om då det musikaliska genombrottet låter vänta på sig kan man lätt bli otålig. Jag tog ett snack med mina föräldrar, men de tvivlade inte på mig. De sa att jag skulle fortsätta att kämpa för musiken och följa min dröm. Så jag blev kvar i London och det var ett bra beslut. 

VEM

Den 25 år gamla sångerskan och låtskrivaren Dagny Norvoll Sandvik slog igenom med dunder och brak med hitten Blackbeat, som i skrivande stund har 22 miljoner spelningar på Spotify. I september följde hon med EP:n Ultraviolet som också innehåller andrasingeln Fool’s Gold.

VAD

Om en mot förmodan missat Dagny handlar det om modern, hitsäker pop. Det känns rimligt att jämföra med en svensk storstjärna som Miriam Bryant.

– Min musik är energisk och banddriven alternativ pop med ett quirky sound.

VAR

– Jag är uppväxt i Tromsø i Norge, men flyttade till London när jag var 21 år. Jag behövde starta ett nytt kapitel i mitt liv och jag var tvungen att mer målinriktad söka efter en miljö där jag kunde skriva låtar med andra. 

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA