x

COVER ME & LÅTPREMIÄR: Simon Norrsveden inspireras av den olyckliga semestern

COVER ME & LÅTPREMIÄR: Simon Norrsveden inspireras av den olyckliga semestern

Nu blir det en liten specialare. Simon Norrsveden släpper idag Sömmarna som är en ännu ett spår från det nya albumet Tarquinia, med release senare i veckan. Samma person har också gjort en COVER ME för GAFFA. Så varför inte baka ihop allt?! God idé tyckte vi. 
 
Men first thing first, Simon ger oss historien kring sitt kommande omslag till Tarquinia.
 
– Många av texterna på skivan har varit inspirerade av medelhavet och "den olyckliga semestern". Ett grekiskt tragedi-manus i sig. Saker man gör som "bör" kännas bra, som bör vara klimax och höjdpunkter men som blir till motsatsen. Vad gäller bildspråket har jag varit inspirerad av filmer såsom The Informers och Leaving Las Vegas, även Bret Easton Elis böcker där sprickan i lyxen blir tydlig. Lite som en omvänd version av Cohen. "There's a crack in everything, that's where the darkness comes in."
 
Är det viktigt att designen på omslaget hänger ihop med hur skivan låter?
 
– Jag vet inte om det är "viktigt". Det blir vad det blir. Ofta blir det någon sorts automatisk röd linje mellan alla led i ett skapande, det är ingenting man väljer. Har man storlek 46 i byxa behöver man inte tänka så mycket när man plockar storlek 46 även i skjorta.
 
gallery_large 
Här följer Simons fem favoritomslag.
 
The Velvet Underground & Nico
 
– Ja. Detta är en banan. Det är snyggt. Det är coolt. Ju mer jag försöker förklara varför jag tycker om vissa omslag, desto mer ter sig processen som obegriplig. Jag lyssnade på en intervju med Tom Jerry Boman och Michel Dida för några månader sedan. Jerry brukar i sin pod ställa en fråga i stil med "vilket är ditt första musikminne". Dida, liksom många andra gäster i podden, svarade ungefär "jag gillade det och det, för att jag kände mig cool". Jag gillade det opretentiösa sättet att förklara sitt intresse för någonting. Ibland kan de enkla, näst intill icke-verbala, ha mer substans än något sorts intellektuellt sätt att ta till sig och "förklara" konst. För vissa kanske njutningen i sig är att att förklara, att språkliggöra eller att lära sig en massa en massa "fakta" kring konstnären, typen av färg, inspirationskällor och gud vet vad. För vissa är nog njutningen att bara ta till sig och att i för några sekunder, ungefär som vid bra sex eller god mat, inte tänka så mycket.
 
gallery_large
 
Smashing Pumpkins - Adore
 
– Detta tycker jag är vackert.
 gallery_large
 
Absolute Dance 6
 
– Detta (tyckte) jag var otroligt coolt.
 
gallery_large
 
The Stokes - Is This It
 
– Detta tycker jag är coolt.
 
gallery_large
 
Deftones - Around The Fur
 
– Detta tycker jag är obegripligt. Och coolt.
 
gallery_large
 
Och till låtpremiären, lyssna på Sömmarna här: 
 
 
 

Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA