x

“Svenska galor har varit lite fega”

“Svenska galor har varit lite fega”

För första gången någonsin delas GAFFA-Priset ut under en storslagen gala – och alltsammans sker under Where’s The Music i Norrköping. Vem vinner? Det har läsarna i vanlig ordning bestämt. Men vilka som håller i härligheten, det har vi på GAFFA åtminstone fått styra över. Vi kastade iväg nio frågor till kvällens värdar Joy M'Batha och Frej Larsson.

KÖP BILJETTER TILL GALAN HÄR

Varför tog ni uppdraget?

– Har du varit på ett Solna-rejv en söndag? Så ska en svensk gala se ut. Lite snusk, lite pangpang och riktiga stjärnor.

Okej, men var det självklart att tacka ja när ni fick frågan om att leda galan?

– Nej. Våra erfarenheter från andra svenska galor är att de varit lite fega. Ingen vågar ta ut svängarna så man hyr in Soran Ismail för att vara så där lagom edgy. Man fattade inte då att personalrekryterarna på P3 Guld var betydligt mer black metal än man kunde anat.

Har någon av er gjort något liknande tidigare?

– Menar du att stå på en scen framför mycket människor? Nä aldrig, det här blir Titanics jungfrufärd.

Är ni nervösa för någon del?

– Man är bara nervös för att möta en tekniskt kompetent man som “har gjort galor förr och vet hur det här går till stumpan”. Den gamla skolans filmare, produktionsbolag och klippare är ett gäng män som suger. De tycker det är jätte, jätte, jobbigt att deras kunskaper börjar bli helt obrukbara och att vi med våra iphones har mer träffar än allt de skapat tillsammans under 30 år. Den här gruppen är den som till exempel får svenska galor att suga år efter år. De vägrar helt enkelt förstå att deras skepp har seglat och håller sig krampaktigt kvar runt masten. Den enda nervositeten är att någon som aldrig har fått det att hända, med stor pondus ska försöka styra innehållet.

På en skala från "100 procent  manusstyrda" till  "det blir löst, ledigt och improviserat" – var kommer ni ligga?

– Allt kommer vara planerat in i minsta detalj. Full fart bakåt, försiktigt så det ryker!

Vem av er kommer klara uppdraget bäst, hyllas och bli ombedd att leda resten av alla galor i Sverige 2018?

– Folk har försökt splittra oss i fyra år, du kommer inte lyckas med en fråga. Vi är bästa vänner för hela livet och vi gör den här resan tillsammans.

Och om ni själva fick bestämma vem som skulle få ett pris under kvällen, i en helt valfri kategori, vem hade ni då prisat?

– Ahed Tamimi som årets basist. Slap that base.

KÖP BILJETTER TILL GALAN HÄR

Dessa spelar live:

Rein

Joanna Reinikainen har övervunnit musik-Sveriges hjärtan med sina tunga, dansanta syntdängor. GAFFA-Priset-galan blir ett av få ställen där man kommer kunna se henne på ett tag, för sen ska nya hits skrivas.

Slowgold

Snart är Amanda Werne aktuell med sitt femte album som Slowgold. Förra årets släpp, Drömmar, landade på en 16:e plats på GAFFAs årsbästalista så det kanske inte är så konstigt att vi gärna ser henne på vår gala.

– Det ska bli väldigt kul att spela på galan. I vanliga fall gör man ju längre spelningar, men då finns också en lite risk att tappa fokus. Så jag kan tycka om att gå ut och bara gå all in, som man måste göra på en gala, säger Amanda Werne.

Graveyard

Ett av Sveriges största och bästa rockband tar sig hela vägen från Göteborg för att riva hela Flygeln, eller kanske hela Norrköping. Sedan en tid tillbaka har gruppen jobbat med en uppföljare, så frågan är om vi får höra gammalt eller nytt? Vi vet hur som helst att det kommer bli grymt!

Muhammed Faal

I somras spelade han i vår vagn under Way Out West och det blev lite av en glädjehappening mitt i regnet. Givetvis tänkte vi också då att ”honom ska vi ha” när det började snackas bokningar till galan. Enligt Faal själv har han hittat ”en ny dörr i sin galax”, det låter minst sagt spännande.

Rome Is Not A Town

Ni vet spelningar man går på och sen köper all merch på grund av att bandet var sinnessjukt överjävligt bra? Exakt så är Rome Is Not A Town. Om ni inte litar på vårt omdöme kan vi ju tillägga att rockikonen Thurston Moore är ett stort fan.

KÖP BILJETTER TILL GALAN HÄR


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA