x

SPECIAL: Kvinnliga artister om sina kvinnliga favoriter

SPECIAL: Kvinnliga artister om sina kvinnliga favoriter

De allra flesta är nog (förhoppningsvis) medvetna om att Internationella Kvinnodagen inte är någon dag man ”firar.” Och att det är en ganska skev företeelse överlag – att det ens ska behövas finnas och så vidare. Jag tror ni förstår vart jag vill komma … Med det sagt vore det ju ändå dumt att inte ta tillfället i akt och passa på att ge ett gäng coola kvinnor lite extra uppmärksamhet.

Så GAFFA frågade ett gäng kvinnor om vilka kvinnliga musiker + låtar som varit extra betydelsefulla för dem som musiker eller bara som kvinna i största allmänhet.

Matilda Sjöström (Steget, Det Brinner, Äkta Kärlek)

 – Jag har flera kvinnliga musiker som avgjort att jag ens håller på med musik. Utan förebilder finns vi inte känner jag. Joni Mitchell & Ani Difranco har varit mina största textförfattarförebilder. Otroligt svårt att välja ut låtar från deras megastora katalog på fetaste texterna någonsin …

Joni Mitchell - A Case Of You   

 – För att även tjejer sitter i baren å dricker bort sina kärlekar och hon var den första som jag kunde spegla det i.

Ani Difranco - Untouchable Face

 – För att hon säger det jag som ung önskade att jag hade kunnat säga. För att hon är fri i sitt uttryck å öppnade upp en helt ny värld för mig.

Sen mer nutida så ÄLSKAR jag Haim som är tre multitalangsystrar. Ska jag välja ut något får det bli Right Now – Den fetaste varianten är live-musikvideon, rekommenderar det starkt.

Jag älskar även Min Stora Sorg All Skit Kommer Tillbaka – För att det är den fetaste hämndlåten … Hon sjunger liksom ”lycka till med din frisyr”, vilket är kaxigt på ett väldigt roligt sätt.

Frida Hyvönen Imponera På Mig – för att alla kvinnor känner så här och ÄNTLIGEN sjunger någon det HÖGT!

LÄS OCKSÅ: Återvänder med Ebba Grön-klassiker

Canan Rosén (Riot Grrrl Sessions, Twin Pigs)

Veruca Salt - Volcano Girl

 – En av mina viktigaste låtar med två helt enastående gitarrister och sångerskor som frontar bandet. Det här var en av mina inkörsportar till rockmusik och jag återvänder till den ofta. I gitarrsolot där Louise Post shreddar loss får jag fortfarande gåshud.

Juliana Hatfield - Down On Me

 – Eller vadå, egentligen vilken låt som helst med Juliana. Jag har en fäbless för 90’s alternativrock och är skitglad att det är inne igen med fantastiska band som Bully, Charly Bliss och Speedy Ortiz bl a.

The Donnas - Take It Off

 – Oerhört inspirerande för mig som ung tjej i band när den kom i mitten på 2000-talet. Och dessutom en jävla banger till låt. Jag började lyssna på deras två första album (American Teenage Rock N Roll Machine och Get Skintight) men de finns inte på Spotify tyvärr. Alison som spelar gitarr i The Donnas är också en ashäftig gitarrist.

LÄS OCKSÅ: Det vi gör är helt enkelt vad rörelsen står för

Sigrid

Sara Bareilles - Love Song

 – Jag älskar den här låten och historien bakom den!

(Historien går att läsa om här)

LÄS OCKSÅ: Spirande stjärna får prestigefullt pris

Jenny Wilson

 – PJ Harvey och Missy Elliot kommer jag förmodligen alltid att svara på den här sortens frågor! Varför? Jo för båda dessa kvinnor har varit essentiellt viktiga för min musikaliska utveckling. Först PJ, som jag introducerades till som tonåring och som fick mig att förstå att det var musik jag skulle hålla på med i en tid när det fortfarande var glest med kvinnor i musiken. Helt hennes förtjänst att jag överhuvudtaget började spela och skriva musik.

Missy har haft en enorm påverkan på hur jag kommit att jobba som producent. Hennes ljudvärld är så underbart fet, rolig, innovativ och knäpp. Älskar den! Hon har fått mig att bli den experimenterande producent och låtskrivare jag är idag.

Emma Knyckare (Komiker och initiativtagare bakom Statement Festival)

Joan Baez - Diamonds And Rust

 – Lyssnade sönder den när jag gick på folkhögskola och tycker hon är så satans mäktig. Joan skrev ju massa bra låtar, synd och typiskt att Bob Dylan fick kredden. 

Äkta Kärlek - Vårväder 

 – När jag var 17 spelade Äkta Kärlek på Peace And Love och jag jobbade som scenvärd på den minsta scenen. Min kompis kom springande å skrek ”du måste komma å titta på bandet på min scen!” Jag lämnade allt och fick istället se Äkta Kärlek äga. Efter det lyssnade jag på deras platta om och om igen på CD-spelaren jag fått när jag sålde jultidningar. Jag flyttade senare till Vårväderstorget. Den forne duon Äkta Kärlek är nu två soloartister, Matilda ”Det Brinner” Sjöström och Stina Velocette och för några år sedan gifte jag mig med Matildas bror.

Leila K - Electric 

– Mäktigaste låten i världshistorien.

Helen Sjöholm - Du Måste Finnas 

 – Ingen förklaring behövs. Älskar Helen.

Systrarna Graaf - You Got What I Want

 – Min första singel på cd och ovärderlig.

Idag lyssnar jag sönder allt som Frida Hyvönen, Linnea Henriksson, Sarah Klang och Julia Frej gör. Älskar tjejer, älskar mäktiga popballader. 

Frida Selander

Bille Holiday - If My Heart Could Only Talk

 – Fraseringen. Inställningen till sången. Hon ÄR det hon sjunger. En av de röster som berör mig allra mest. Jag vet inte vart jag ska ta vägen när jag lyssnar till den här låten.

Patti Smith - Gloria: In Excelsis Deo

 – Det råa och vilda, och samtidigt poetiska, det behövde jag. Och det har gett mig mycket. 

Ani DiFranco - Dog Coffee

 – Ani hade eget skivbolag och gav ut sina skivor, så då gjorde jag också det! Det här är 17 år sen. Jag inspirerades mycket av hennes gitarrspel, det rytmiska, och leken med gitarren.

Nina Simone - Backlash Blues 

 – En av mina favoritartister. Den här låten har jag gjort en tolkning av, och haft så mycket kul med! Bland annat har jag gått vilse i långa munspelssolon, alltid spännande.

Rebecca Bergcrantz (Raindear)

Kate Bush - Jig Of Life

 – Jag har många icke-manliga förebilder runtomkring mig och många av dem har jag lyxen att få känna personligen, men en av de största som jag alltid återkommer till är Kate Bush. Typ alla kvinnliga electro-artister idag har ALLT att tacka Kate Bush för. Riktig pionjär som hade väldigt stor artistisk kontroll själv och totalt förändrade musikhistorien. Jag menar, till och med Björk har sagt att hon haft Kate Bush som idol! Queen of everything! Jag har hört historier om hur hon satt ner foten mot gubbarna på de stora bolagen back in the days. Det borde alla artister alltid göra, artister vet nämligen alltid bäst själva vad som behöver uttryckas!

Katthem

Jasmine: Eliot Sumner - Species

 – Skivan Information är grym, en riktigt bra artist med bra text.

Kallo: PJ Harvey - White Chalk

 – Upptäckte PJ Harvey kanske ett år innan vi bildade Katthem och jag fick en musikförälskelse efter många års av torka efter nåt riktigt bra. Tips: skivan och låten White Chalk. Hennes röst och reverb bäddar in dig i en falsk tröst. 

Ella: Marina And The Diamonds - Teen Idle

 – Hörde henne första gången när jag var typ 15 eller 16, de spelade Hollywood på radio. Låten Teen Idle (Electra Heart, 2012) kom samtidigt som min första kärlek. Som sen dog ihop med låten I’m A Ruin (Froot 2015.) Älskar hur hennes musik gör mig så känslosam och dansig på samma gång. Kan alla låtarna och har spelat och sjungit dem en massa. Är inte så ”fanig” av mig överlag, men hade kunnat staba mig i benet för att få typ ha en filmkväll med henne. 

Josefin: 

Madonna - Open Your Heart

 – Pga har alltid gått sin egen väg, har en extremt unik talang och bredd i sina verk och har krossat normer since 4-ever. Hon äger sin sexualitet och visar nu på senare år att sexighet och coolness har ingen ålder. 

Beatrice Eli - The First Cut

 – Sjunger om att ”komma ut” som lesbisk, onani och andra sjukt viktiga grejer på ett varmt och självklart sätt som jag inte kan komma på att någon annan svensk artist tidigare gjort. 

Sarah Klang - Milky Way

 – Bästa rösten i Sverige. 

Rein - Bruises

 – En urkraft. Allt ifrån rösten, dom kaxiga texterna till hennes scenframträdanden och klädstil känns genuint och som en käftsmäll. 

Här har vi samlat alla tips + artisterna som tipsar:


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA