x

”Det är nog Persona av Ingmar Bergman och Independence Day på samma gång”

”Det är nog Persona av Ingmar Bergman och Independence Day på samma gång”

Med den nyligen släppta EP:n When The Bird Sees The Solid Ground i bagaget – tillsammans med återupptäckt äldre material – ger sig nu Leksandssonen Kristian Matsson, mer känd som The Tallest Man On Earth, ut på vägarna igen efter drygt ett och ett halvt års paus från turnerandet. Idag (lördag) intar The Tallest Man On Earth Bergwaldhallen i Stockholm och på söndag gör han Draken i Göteborg. GAFFA tog ett snack med Kristian inför helgens spelningar.

Hur hade din scenshow sett ut om det inte fanns några begränsningar?

– Då skulle det vara jag och 15 blåsare, bläckblåsare. Och ungefär samma ljusshow som vi har nu. Jag har en lada på min gård i dalarna som jag lyste upp en gång med massa lampor och nu har vi kommit på hur vi ska kunna få med oss det på turnén. Så just nu så är jag ganska nöjd faktiskt.

Vilken är världens bästa liveakt just nu?

– Daniel Norgren.

Vad har varit ditt största konsertögonblick?

– Jag spelade på Royal Albert Hall 2016. Det var stort, det var liksom som att stå i direktkoppling till… känslohavet typ. Det var overkligt på ett fantastiskt sätt.

Och galnaste?

– Det galnaste positiva var när vi spelade i Lissabon, Portugal – som är ett av mina favoritländer att spela i. Det är helt unikt. Man går på scen och folk står upp och skriker och är helt galna. Så börjar man spela och de fortsätter skrika, men så börjar man sjunga, då sätter sig alla ner och det blir knäpptyst. Sen spelar man första refrängen och sen när första instrumentalvändet ska komma, då ställer de sig upp och skriker igen och sen sätter de sig ner. Sådär är det hela spelningen. Det är världens bästa publik, de är både otroligt passionerade men också otroligt respektfulla.

Om du skulle jämföra ett The Tallest Man On Earth-gig med en film, vilken blir det och varför?

– Det är nog Persona av Ingmar Bergman och Independence Day på samma gång. För det är mörkt, förvirrat och ledset. Sen är det något slags hjältedåd, rädda världen och saker som är humoristiska samtidigt. För mig är det alla känslorna på samma gång, alla uttryck om vartannat.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA