x

“Ingen mer ska falla offer för hatet och okunskapen likt Pelle”

“Ingen mer ska falla offer för hatet och okunskapen likt Pelle”

14 februari 2010 knivmördades Pelle (Pelle Pop) Nordkvist i Länsmansgården, Göteborg, för att han klädde sig annorlunda, och hade en indie-pop-stil i likhet med sin största idol, Henrik Berggren. 

Exakt tio år senare kommer Mirre Sennehed och Hannes Grundvall ihop med KF Subvox och QTECH anordna en välgörenhetskväll till minne av Pelle och alla andra som fallit offer för subkulturella hatbrott av alla slag, mobbning, diskriminering och mord. Kvällen arrangeras i samarbete med Brewhouse, Studiefrämjandet, Idus Förlag och GAFFA och all vinst ska skänkas till välgörenhet. Här ska även rymmas en positiv attityd – att hatet och intoleransen inte får vinna, och att vi alla kan hämta mod och kraft tillsammans för att göra vårt bästa för att ingen mer ska falla offer för hatet och okunskapen likt Pelle gjorde. 

– Jag tror nog de flesta som klär sig udda, sticker ut eller syns får utstå hat på olika sätt. Även om jag mestadels får positiva reaktioner så har jag även fått utstå både hot, svordomar och kränkande och sexuella kommentarer, säger Mirre Sennehed och fortsätter:

– Jag minns en gång när jag gick runt med barnvagnen och min son Odin var nyfödd. Jag var stolt med min rosa tuppkamm och min Emmaljunga-vagn. En äldre man gick förbi mig och tittade argt på mig, sedan ner på Odin i vagnen och fnyste "stackars barn" och gick iväg. Sådant bemötande gör ont, och det sitter ju ihop i en fördomsfull syn på oss vuxna som lever i en alternativ/subkulturell livsstil. Det är också sådant bemötande som inspirerar unga pojkar att mobba och misshandla personer som mig, och där det i Pelles fall ballade ur och våldet och hatet gick alldeles för långt.

Vad hoppas du att besökaren tar med sig från den här kvällen?

– Jag hoppas man får hopp om att kärleken faktiskt, klyschigt nog, övervinner hatet. Vi är fler som älskar och det skapar ringar på vattnet. Jag hoppas även folk tänker till angående sina egna fördomar. Vad känner man själv när man möter någon som ser annorlunda ut eller har en annan stil? Vill vi ha ett öppet mångkulturellt samhälle så måste vi också kunna respektera olika kulturella uttryck och intressen. Och även om man lever i en subkultur så betyder inte det att man är öppen för andras subkulturer. Vi människor är duktiga på att bygga murar, och det tycker jag är trist. Vilka normer låter vi styra oss när vi möter andra människor? Om könsnormer och heteronormer inte styrde vårt samhälle så tror jag Pelle hade levt idag, till exempel.

Konsertkvällen sker på Brewhouse i Göteborg, 14 februari och bjuder på Moto Boy, Glenn Udéhn, Lejonhjärta, Göteborgs Indiekör, Ilusio, Sara Lindberg & Niklas Hugosson och Charlie Harlow. Till eventet


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA