x

"19-åringarna borde egentligen örfila oss" – intervju med Division Of Laura Lee

"19-åringarna borde egentligen örfila oss" – intervju med Division Of Laura Lee

Det tog sju år för Division Of Laura Lee att återvända med ett nytt album. GAFFA möter upp Viktor Lager och Per Stålberg I Welfare-studion för att prata om en riktig DOLL-platta och om behovet av en ny generation entusiaster.

Första singeln Hollow Pricks släpptes så tidigt som 2017 och vi var många som började hoppas på att nya plattan var på G. Vad hände?

Viktor: Vi satte oss ner redan 2016 och sa ”nu ska vi göra en skiva”, och i samband med det hoppade David (Fransson, reds. anm.) av. Det var ju förstås tråkigt men på något sätt så började vi skriva massa låtar tills det slutligen tog stopp. En tid senare spelade vi in fyra låtar men sedan blev det stopp igen.

Per: Från och med december 2018 spelade vi in skelettet till hela skiten och i maj 2019 hade vi spelat in allting. Skivan har legat helt färdig i nästan ett år tillbaka.

Kan det funnits någon fördel med att det tog lite tid?

V: Ja, vi hann arrangera om mycket och har säkert stekt fem till sju låtar. Under dessa år har vi inte jobbat med det särskilt mycket men när vi väl har jobbat så har det varit väldigt intensivt.

Direkt när man lyssnar på plattan så hör man verkligen att, det här är fan Division.

P: Så känner fan jag också! Om vi hade fantiserat -97 så tror jag det hade varit så här vi hade velat låta. Sen är jag otroligt stolt över allt som kommit med på vägen.

Man blir äldre och familjer bildas, hur hade ni idag ställt er till ett erbjudande om exempelvis en omfattande USA-turné? 

P: Då hade vi nog åkt med en gång tror jag. Jag har haft som mål med den här plattan att kanske åka tillbaka till USA vid något tillfälle. Men kanske inte åtta veckor för idag har vi ingen som går in med Tour Support och sånt där. Turnéerna för 10-15 år sedan hade inte gått att göra om vi inte hade fått pengar av vårt skivbolag. Idag fungerar det inte riktigt så och vi hade varit tvungna att ta betalt och dra folk. Men det kommer nog lösa sig när man väl kan börja spela igen, för vi har en idé om hur vi ska lösa detta även nästa år.

Hur ser ni i övrigt på dagens musikklimat?

P: Ibland måste man våga stå utanför det musikbranschen erbjuder. Idag handlar det mycket om reklamkampanjer och att ha en cool Instagram. Man ska inte behöva ha en byrå för att jobba med musik. Ofta blir det överarbetat och för genomtänkt vilket kan ta bort udden av själva musiken. 19-åringarna borde egentligen örfila oss rejält men det gör de tyvärr inte.

V: Det är mycket energi som läggs på yta.

Har ni något exempel på band som ändå har en bra idé om hur det funkar, enligt er?

P: Ett sånt band som Beverly Kills förtjänar mer hyllningar. De jobbar verkligen på och skiter i vad folk tycker. Men det är extra svårt här i Sverige där det inte finns så mycket konsertställen kvar. Vart är källarna? Det där måste man hitta och det är inte lätt att göra om man är 30 eller 45. Det måste vara en yngre generation som förändrar saker. Det handlar om att göra det på sina egna villkor, bygga något som inte är existerar – sin egna lilla värld. Det gjorde hur många band som helst på 90- och början av 00-talet, så det går.

V: De är inte så unga men jag tycker Viagra Boys har gjort det bra. Det är en lång uttänkt plan bakom det bandet men jag tycker faktiskt musiken håller. Ungefär lika stora överallt internationellt, det är ganska mäktigt ändå.

P: Visst är det uttänkt men de vågar göra 300 spelningar per år. Sånt ska hyllas.

V: Speedway är fräcka också! De är ju unga liksom. 

P: Jag försökte sajna dem men då fick jag höra att min vän redan hade gjort det. Så vi gick bet på det tyvärr, men kanske nästa gång!

Kan man säga att Division är tillbaka på allvar?

V: Nu när vi släppt en skiva som går bra får man ändå lite pepp från andra. Jag tror aldrig vi tvivlat på om bandet fortfarande håller men det är ju alltid kul att få lite tillbaka.

Kommer vi behöva vänta sju år tills nästa släpp? 

P: Läste någon gammal intervju där jag sa att det absolut inte får gå fem år igen till nästa skiva. Jag vet att det kommer komma ny musik snabbare än på länge. Vi har funnits i 23 år så det blir lite stopp i maskineriet ibland. Det måste det nästan få bli. Men jag tror att nästa gång det kommer något så kommer det vara en EP.

LISTA: Rockhistoriens 10 mest hatade band


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA