x

En runda till av Punkdrömmar för att hitta hem på inre villovägar

En runda till av Punkdrömmar för att hitta hem på inre villovägar

Kommer du ihåg när det var mycket väsen kring musikscenen i mitten av 00-talet, när indiepopbandet Ingenting mindes tillbaka på en genomresa i Europa med tåg från fullmånen i Tjecko-ko-slovakien till anarkin i Berlin?

Även om jag låtsas vara lyckligare nu så längtar jag alltid tillbaka ändå, när punkdrömmar, rödvin och svarta jeans var idealet och The Velvet Undergrounds Heroin med Lou Reed på micken delade utrymme i hörlurarna med Ingenting-sångaren Christopher Sanders väna stämma i den tydliga blinkningen till nyss nämnda kultförklarade band i Lisa Sa

Ungdomen försvann någonstans där på vägen och nu är alla dessa punkdrömmar upptappade på flaska istället när Ingenting har sålt sin själ, då Nordens första stadsvineri Wine Mechanics från Gamlestadens slakthusområdet i Göteborg gav bättre betalt. Hand i hand med sina vänner som utgör Stockholms finaste indieband har de nämligen producerat ett saftigt rödvin som är rakt på sak men samtidigt lättdrucket, likt bandets nya singel Villovägar

Idén till vinet kom faktiskt till bandet när de själva var ute på villovägar i Göteborg och sprang på en viss Håkan Hellström som då inte kunde sluta sjunga på låten Punkdrömmar, och föreslog att någon borde skapa ett rödvin med samma titel. När Christopher vaknade dagen efter kastade han sig över telefonen för att ta patent, och för att se till att idén skulle bli verklighet.

Den tredje komponenten i denna dubbla avhandling om både vinet och singeln är den danska filmen En Runda Till som nyligen vann en Oscar för bästa internationella film, där de lägger fram den norska psykiatrikern Finn Skårderuds missförstådda tes om att människan föddes med en halv promille alkohol för lite i blodet för att prestera som bäst. Vilket Håkans idé kan vara konkret bevis på. Inspirerad av detta så är det alltså dags för mig att åtnjuta resultatet av vackra blå Blaufränkisch-druvor som har odlats biodynamiskt och handplockats där de trivs som bäst i Österrike, på gränsen till forna Tjecko-ko-slovakien. Samtidigt som bandets nya singel tar med mig på berusade inre villovägar.

 

Trots den illustrerade vinetiketten överst i artikeln som doftar medeltiden så är det ett nytappat punktjut på tolv procent i en produktion på endast 1 935 flaskor, som dricks bäst något kyld serverat till musik av Ingenting iklädd svarta jeans för att maskera eventuella framtida rödvinsfläckar. Punkdrömmar surrar snart både i huvudet som gommen medan den himmelska nya singeln är som ett konfrontativt kärleksbrev riktat inåt, uppburen av snällt pianoklinkande och akustisk gitarr, där mognaden inte bara har skett på vingården utan även i bandet. 

De krossade druvorna bär upp en mjuk låt som krossar ens självbild genom att utmana en att våga ta av sig tigermasken vi alla bär för att visa oss osårbara utåt sett, och istället avslöja det papperstunna barn vi alla är inombords som bara vill bli älskade. Och likt bären som har pressats i en rostfri tank efter nio dagars jäsning för att skapa denna underbara arom med inslag av körsbär och blåbär, så pressas en i texten att våga bekänna färg för att hitta hem. När det sista mörkt blåröda glaset inmundigas så smälter tankarna och låten samman och det blir allt svårare att filtrera Christopher Sanders tankar från mina egna och jag låter därför honom tala för sig själv. 

"Kommer du också hit förklädd?

Har även du något att dölja?

Ett litet barn i kamouflage

Gömmer dig bakom en slöja

Lilla, lilla papperstiger

Ska du gå runt och ljuga hela livet?

För pojkarna på de stora scenerna

I de fina spalterna du skriver i

Hur söt är inte du

Låtsas alltid vara någon annan

Och när jag nuddar din hud

Börjar ditt bygge falla samman

Avvek tidigt från stigen

Men du hittar nog hem vad det lider"


gallery_large

Och där ljudvolymen har ökat i takt med vinglasen så ebbar sedan musiken ut för sista gången där ingenting längre hörs mer än mina flyktiga tankar om människans obotliga kärlekstörst efter uppskattning både inifrån sig själv som utifrån, samtidigt som jag gömmer mig från omvärlden mitt i centrum av dessa fina spalter bakom min papperstigerkostym som musikjournalist.

 

Med lätt berusade steg så är vägen hem alldeles för smal när varje dag är som en emotionell maskerad där vi människor gömmer oss för varandra och där det aldrig går att få fullständig kontakt. Men låten och vinet har skänkt både eftertanksamhet som glädje, över att börja våga ta de första stegen till att komma ut som ett vuxet barn som behöver sin egen men också omgivnings kärlek. Och då också förstå att andra behöver det lika mycket då vi alla är så lika i grunden trots våra olikheter som ibland är så stora att de gör oss till motpoler, så låt mig samtidigt vara din spegel och reflektera vad du är, om du inte själv vet. För att likt Håkan göra en så kallad passning, denna gång till The Velvet Undergrounds I’ll Be Your Mirror.

Det punkiga urbana vineriet med låg tröskel, Wine Mechanics, har producerat ett välsmakande vin som går hand i hand med genialiteten i Ingentings texter och musik, då som nu. Och när jag läser igenom min egna text dagen efter, så vet jag inte om jag precis har styrkt eller avfärdat tesen att det är så här en presterar som bäst? 

Rödvinet Punkdrömmar släpps till sommaren på Systembolaget den 1 juni och Ingentings nya singel Villovägar kan du streama redan nu.

LÄS OCKSÅ: 42 färska skivor du bör kolla in


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA