x

Från 90-talsfrossa till popsuccé på Avicii Arena – här är dagens konsertnyheter

Från 90-talsfrossa till popsuccé på Avicii Arena – här är dagens konsertnyheter

Med "konsertkollen" samlar vi dagens konsert- och turné-nyheter som har kommit in till vår redaktionsmejl. Har du en turné eller konsert du vill tipsa om: mejla [email protected].

JON HOPKINS

Jon Hopkins gjorde 2018 års absolut bästa album, enligt GAFFA-redaktionen. Han har tidigare gjort succé på Way Out West och i november gör han Göta Lejon i Stockholm. Den senaste tiden har det varit mindre dunk-a-dunk och mer åt det klassiska, pianobaserade och ambienta hållet.

9 november – Göta Lejon, Stockholm

SARAH KLANG

Biljetterna till spelningarna i Göteborg och Stockholm gick åt fort, två extradatum är nu tillsatta samt fyra nya städer i Sverige.

23 januari – Pustervik, Göteborg (extra dag)

30 januari – Berns, Stockholm (extra dag)

8 april – Kalmarsalen, Kalmar

9 april – Skylten, Linköping

6 maj – Kulturens Hus, Luleå 

7 maj – Sara Kulturhus, Skellefteå

BAND OF HORSES

Band Of Horses debutalbum Everything All The Time gavs ut 2006 och tillsammans med en handfull andra band startade bandet där och då en våg av drömsk, folkinspirerad indierock som än idag ekar i den alternativa rocken. Bandet har sedan dess fortsatt att utvecklas men kvar finns kärleken till Neil Young-gitarrer och inte minst sångaren Ben Bridwells ljusa och omedelbara röst. Läs mer här.

25 februari 2022 – Filadelfia, Stockholm

SHABAZZ PALACES

Shabazz Palaces fortsätter att utforska. Efter att 2017 ha släppt två imponerande skivor under en och samma dag avtäcktes 2020 nya The Don Of Diamonds, som hyllades av bland andra Pitchfork. Nu återvänder en av hiphoppens mest kreativa och gränsöverskridande akter till Sverige. 

5 april – Babel, Malmö

6 april – Kristallen, Södra Teatern, Stockholm

THE STROKES, CLAIRO, THE AVALANCHES, JAPANESE BREAKFAST, LINN KOCH-EMMERY

I förra veckan skrev vi om att hiphopgiganten Tyler, The Creator kommer till Stockholm och att han uppträder tillsammans med Jungle, Arlo Parks och Daniela Rathana på Djurgården. Även The National, Cat Power med flera gör samma område fast på ett annat datum i en satsning där man valt att fördela ut akterna någorlunda genrevis.

Och nu är alltså The Strokes klar för denna variant av festival med namnet Rosendal Garden Party. De tar med sig singer-songwriter-raketen Clairo, de lika elektroniska som tropiska kollagepopmakarna i The Avalanches, Japanese Breakfast vars konstnärliga indiepop har hyllats samt den svenska artisten Linn Koch-Emmery. Läs mer här.

8 juni – Rosendal Garden Party, Stockholm

2 UNLIMITED, E-TYPE, DJ SASH!, FIVE, ANTILOOP, ROZALLA

Festivalen som hyllar 90-talsmusik, buffaloskor och snabba brillor är tillbaka. Vi Som Älskar 90-talet har börjat vattna palmerna och gräsmattorna och snickrat ihop VIP-hyllorna medan skumpan har lagts på kylning. Artisterna börjar bli redo för sommarens fest där eurodiscon är mantrat och neonfärgerna lyser lika mycket på scen som hos publiken. Läs mer här.

2 juli – Slottskogsvallen, Göteborg 

9 juli – Östermalms IP, Stockholm 

23 juli – Olympia, Helsingborg 

NECK DEEP, VILDHJARTA, CRYSTAL LAKE, ESKIMO CALLBOY, MED FLERA

High 5ive Summer Fest, Sveriges enda festival med fokus främst på metalcore, hardcore och emo fick se sig besegrade av pandemin två år i rad då festivalen tvingades ställa in 2020 och 2021. Nu presenterar festivalen de 16 första artisterna. Läs mer här.

1 - 2 juli – Slakthusområdet, Stockholm

NESTOR

Nestor består av fem barndomsvänner som för dryga tre decennier sedan bildade band i hemstaden Falköping. Nu har ungdomens rockstjärnedrömmar återupplivats och än en gång förvaltas hederliga 80-talsinfluenser i deras nostalgiska rock, med glimten i ögat, mycket hjärta och stor passion.

4 juni – Atlas Rock, Gasklockorna, Gävle

SAM RYDER

Singer-songwritern Sam Ryders solokarriär startade på TikTok när han i mars 2020 publicerade covers av låtar från artister som Adele, The Weeknd och Rihanna. Hans musik fick snabb spridning och han har nu över 10 miljoner följare på plattformen. 2020 kröntes han av TikTok som Storbritanniens mest framgångsrika artist på TikTok.

8 april – Debaser Strand, Stockholm

VAN DER GRAAF GENERATOR

Brittiska progbandet Van Der Graaf Generator besöker Stockholm och Göteborg efter att turnén fått skjutas fram två gånger på grund av corona. De spelar i fyra nordiska städer nu, men har i övrigt skjutit fram hela sin Europaturné till 2022. Det är första Nordenbesöket sedan 1977, och på scen står samma kärntrio som var med redan på debutalbumet 1969, den karismatiske sångaren, gitarristen, keyboardisten Peter Hammill, Hugh Banton på orgel och Guy Evans på trummor.

27 oktober – Lilla Cirkus, Stockholm 

28 oktober – Brewhouse, Göteborg

THOMAS STENSTRÖM

Thomas Stenström har trots pandemin haft ett minst sagt händelserikt år och har skrivit mer musik än någonsin. Nu är han aktuell med albumet Spring Baby Spring och under hösten får vi även se honom som en av deltagarna i TV4:s Så Mycket Bättre. Nästa år gör han Avicii Arena och vi hoppas för alla fansens skull att detta inte är nåt aprilskämt.

1 april – Avicii Arena, Stockholm

LÄS OCKSÅ: Sahara Hotnights är tillbaka – "sex månader blev ett decennium"


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA