x

Inte vilken sommar som helst

Inte vilken sommar som helst

Rapporterna från Borlänge och Peace & Love har under och efter årets festival varit relativt sansade. Inga större överraskningar har, enligt uppgift, skett. Och även om världsartister även detta år förgyllde festivalen med sin närvaro var det ändå ingenting extraordinärt, som när Jay-Z tog med sig sin något kända fru och skapade paparazzi-kaos. Det enda som, enligt alla som såg det på plats, var något verkligen utöver det vanliga då, var bemötandet som vällde över Leo Drougge och August Hellsing. När Lo-Fi-Fnk ställde sig på scen där på Peace & Love var publikreaktionen enligt duon själva något de aldrig upplevt förut. Än mer imponerande är att en spelning som denna urartade i kollektiv bh-kastning upp mot scenen, för ett band som inte gjort något större släpp på fem år.

Lo-Fi-Fnk har alltså varit borta ett bra tag nu, men under sensommaren 2011 kommer då äntligen "The Last Summer", duons andra album. Killarna är säkra på att den långa frånvaron inte gjort bandet någon skillnad.
– Den starkaste drivkraften för vårt band är att det vi gör ska vara relevant i den tid vi lever i. Vi inbillar oss att så länge man inte bara kopierar det som spelas på radio eller försöker göra om samma sak hela tiden så finns det alltid ett existensberättigande.  
Musikvärlden har förändrats, det vet vi alla, och det vore mindre begåvat att hävda att det är samma musikklimat Lo-Fi-Fnk kliver in i nu under 2011 som de gjorde med "Boylife" i mitten av 00-talet. Förvisso är samma viktiga presspjäser som en gång hyllade Stockholm-duons aningen skeva mix av electro, house och indie-pop fortfarande i topp (The Fader, NME, Pitchfork, Stereogum och Popjustice har alla sjungit lovsånger över bandet), men att slå sig in igen efter en tids inaktivitet är inte enkelt. Men "The Last Summer" är ett logiskt steg framåt och lär inte förändra någons syn på Lo-Fi-Fnk åt det negativa.
– Vi är fortfarande Lo-Fi-Fnk och tycker att både "Boylife" och "The Last Summer" känns som oss. Vi har inte hyrt någon amerikansk producent eller jobbat med några andra låtskrivare – allt kommer fortfarande från våra känslor och intryck. Sedan förra skivan har vi rest runt världen vilket har gett oss mer perspektiv och det avspeglas i att "The Last Summer" är en "rikare" skiva än den tidigare.

Turnerat utomlands
Just med tanke på den oerhört fina kritik Lo-Fi-Fnk har fått utomlands, från stora och betydelsefulla medier dessutom, är det inte så konstigt att det varit tyst om killarna här i Sverige. Under de gångna åren har det inte spenderats alldeles för mycket tid hemma. Spelningarna har, tro det eller ej, avlöst varandra medan de flesta trodde att Lo-Fi-Fnk svalnat och tystnat helt. Duons intensivt dansanta electropumpande har nått London och Barcelona, Istanbul, Moskva, Mexico City, New York och Berlin. Istället för att skynda sig in i en ny albumcykel för tidigt har Lo-Fi-Fnk byggt sig ett namn och fixat in sig som support till Hot Chip. Med "The Last Summer", som släpps 17 augusti och bestämt lotsar Lo-Fi-Fnk in i rampljuset igen, är tanken säkerligen att sakta men säkert ta över radiovågorna både i Sverige och i Europa igen. Singeln "Boom" har definitivt börjat processen starkt, med ständig rotation på P3, och visar upp ett utvecklat men bekant Lo-Fi-Fnk.
– Vi har gjort väldigt få samarbeten genom åren, men på sista tiden har vi bland annat jobbat med Yelle. Det känns läskigt att släppa in andra i vår studio, men samtidigt är det något som hjälper oss att utvecklas. Det här året kommer vi även att jobba med några popartister som vi verkligen respekterar och det känns väldigt spännande.
Det är inget vanligt projekt ändå, det Leo Drougge och August Hellsing håller i. Lo-Fi-Fnk släpper som sagt bara sitt andra album, och turnéplanerna inkluderar förvisso Skandinavien. Men fokus ligger ändå på att detta lilla band, som skakade om Peace & Love i början av juli, faktiskt kommer att ses av tusentals personer i Japan, Australien, Kanada, Sydamerika och USA, och hyllas därefter. Det är skönt att ha Lo-Fi-Fnk tillbaka.

 


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA