x

Punkrock om hemlängtan

Punkrock om hemlängtan

– Har man vuxit upp på landsbygden vet man hur viktigt det är att band kommer dit och spelar, säger Tommy Tift.

Med nya EP:n "Jag ska fly tills jag har hittat hem" sätter punkrockbandet Vånna Inget ord på hela sin existens. Sprungna ur olika småländska småstäder hamnade de fyra bandmedlemmarna till slut i Malmö. Men hemlängtan är ständigt närvarande hos Vånna Inget och det är inget de hymlar med.

– Varje morgon när jag vaknar tänker jag på att flytta hem till Småland igen, säger bandets gitarrist och motor Tommy Tift.

Det var Tommy som under en USA-turné med sitt numera inaktiva band Sista sekunden fick idén till att starta Vånna inget. Ett sms till kompisarna Andreas
Almqvist och Johan Ottosson senare var bollen i rullning. Via en Youtube-video fick han kontakt med sångerskan Karolina Engdahl och bandet började repa. Debutspelningen gjorde bandet förra sommaren och det var då bitarna föll på plats.

– Innan det visste vi inte riktigt hur vi lät, men spelningen gjorde oss till ett band, säger Tommy Tift.

Personerna bakom spelningen, och även det lilla skivbolaget Punks Only, blev så imponerade av de fem låtarna som Vånna Inget framförde att de erbjöd dem att spela in debuten "Allvar", som sedermera släpptes i höstas.

– Vi var tvungna att göra fler låtar och det var då som Vånna Inget tog form, säger Tommy Tift.

Det är han som skriver musiken, som sedan faller på plats med Andreas trummor och som sångerskan Karolina Engdahl sedan skriver texterna till. Texter som är minst lika särpräglande som bandets småländska arv och som bär på kärlek, ångest, hemlängtan, frustration, uppgångar och nergångar.

– Här har mina tankar och känslor fria händer, säger hon. Oftast hör jag en sångmelodi i huvudet som Tommy spelar. Sen väljer jag ord och fraseringar lite därefter och skriver ihop allt tills det flyter på. Men det är aldrig sönderanalyserat utan allt brukar falla på plats naturligt när man håller på.

Debuten "Allvar" togs emot med öppna armar och därefter har bandet spelat så flitigt man bara har kunnat, gärna i småstäder påminnande om de ställen de själva kommer från. En minst lika stor del i bandets identitet.

– Har man vuxit upp på landsbygden vet man hur viktigt det är att band kommer dit och spelar. Vi vill spela på ställen som inte har spelningar fyra dagar i veckan.

 

Vem? En punkrockkvartett med ett Manifest-nominerat debutalbum i ryggen. Nyss släpptes den uppföljande EP:n "Jag ska fly tills jag har hittat hem". Medlemmarna är Karolina Engdahl på sång, Tommy Tift på gitarr och sång, Johan Ottosson på bas och Andreas Almqvist på trummor.

Vad? Poppig punkrock med mycket melodi och texter med mycket svärta, som plockar upp där Masshysteri slutade och utgår från en alltjämt närvarande småstadsångest.

Var? Bandet kommer från Malmö, men medlemmarna från olika håll i Småland. Bandnamnet är ett uttryck på gammal småländska som betyder "jag bryr mig inte".
– Inför vår första spelning hade vi inget bandnamn och behövde ett till affischen. Jag hade läst uttrycket vånna ingentingen i ett lexikon och tyckte det lät bra. Sen kortade vi ner det, säger Tommy Tift.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA