Nyhet

Fleetwood Mac återförenas

Den brittisk-amerikanska gruppen planerar att ge sig ut på turné nästa år, avslöjar sångaren Stevie Nicks.

I en intervju med amerikanska TV-kanalen CBS berättade Fleetwood Macs sångare Stevie Nicks att bandet planerar att åka ut på turné nästa år. Tanken är att bandet ska återförenas när Stevie och bandkollegan Lindsey Buckingham är klara med sina soloprojekt.

– Det är planen, säger Steve Nicks. För det är det här vi gör. Jag gör min grej och Lindsey är ute och gör sin grej nu. Sen är alla ombord.

Detta efter att trummisen Mick Fleetwood bara i mars tidigare i år avfärdade tanken på en återförening, då han sa till Playboy Magazine att han inte trodde att "Fleetwood Mac någonsin kommer att turnera igen", men att de ändå repat och förberett sig för det sedan 2010.


Fleetwood Mac startades av Bob Brunning, Mick Fleetwood, Peter Green och Jeremy Spencer. Så småningom lämnade dock alla utom Fleetwood bandet, och in kom basisten John McVie.

År 1975 fick trion Mick Fleetwood, John McVie och Christine McVie med sig amerikanerna Stevie Nicks och Lindsey Buckingham. Denna konstellation kom sedan att betraktas som den klassiska och mest förädlade versionen av bandet, och under de första två åren levererade man två album i form av "Fleetwood Mac" från 1975 och "Rumours" från 1977. Det senare innehållande oförglömliga låtar låtar som "Dreams", "Go Your Own Way" och "You Make Loving Fun". Bandet hade släppt hela nio album innan 1975, men nu hade man experimenterat sig fram till en ny och fräsch formel. Fleetwood Macs förvandling från ett något gubbigt blues-rock-band till en raffinerad och tidlös popmaskin var komplett. Bara i USA sålde "Rumours" över 5 miljoner exemplar, och bandet som sköts rakt upp mot stjärnorna kunde snart titulera sig ett av världens största band.

Stjärnstatus, drogmissbruk och stormiga förhållanden inom bandet - Nicks och Buckingham var gifta, liksom John och Christine McVie - ledde dock till att bandet så småningom blev mer känt för sin skandaler än för sin musik. Bandet fortsatte trots det att leverera bra album även efter "Rumours", till exempel det massiva, tjugo spår långa albumet "Tusk" från 1979.


Bandet levererade sporadiskt album på 80- och 90-talet innan Christine McVie lämnade bandet 1998. En händelse som Nicks berör i CBS-intervjun.

– När Christine lämnade bandet, det var ett hårt slag för mig. Innan hade det varit jag och hon, men när hon slutade blev bandet en pojkklubb mer än något annat, säger Nick.

Även om bandet alltså planerar att ger sig ut på turné nästa år, så är det ännu oklart om bandet kommer att spela in något nytt album inom den närmsta framtiden.


ANNONCE