Nyhet

Konserthelgen som var

Veckoslutet bjöd på rockrus, soulsväng, pop med änglafalsett och nostalgi. GAFFA berättar vad som faktiskt hände.

Det har varit en hektisk konserthelg i Sveriges tre största städer: Göteborg, Malmö och Stockholm. GAFFA hade skribenter och fotografer på plats när Riddarna intog Sticky Fingers i Göteborg, när Eldkvarn gjorde Debaser i Malmö, när Niklas von Arnold gav soulsväng på Fasching i Stockholm och när Pat Grossi och hans Active Child visade upp sig på Debaser Slussen i samma stad.

Riddana – Sticky Fingers, Göteborg, 9 mars

"Det simpla tremannaupplägget skapar otvunget mer energi än vilken sprudlande poporkester som helst. Attityden är självklar, snarare än påklistrat ball, och publiken är i extas från första låten till sista. Kraften går inte ur någonstans under spelningen och det finns ingen tid för lugna avbrott eller mysiga melodier. Till och med mellansnacket glöms nästan bort."


Niklas von Arnold – Fasching, Stockholm, 9 mars

"Det är förlösande att se att Niklas von Arnold inte har lämnat sitt arrangemang åt slumpen utan ställt ett stadigt sexmannaband på scen – som ger protagonisten just rätt mängd stöd i ryggen och ser till att flera upptemponummer ganska lätt konkurrerar ut sina förlagor på skivan. Dansanta 'Clap Now', John Legend-flörten 'Love Is' och givetvis pompösa 'Superman' är som gjutna för den här livemiljön. Men ibland hade jag önskat att bandet hade backat och von Arnold själv hade gått en musikalisk promenad med sin flygel på några av de mer avskalade låtarna, som han läckert gör i öppningsnumret 'Sticks & Stones'."

Active Child – Debaser Slussen, Stockholm, 10 mars


Det vacklar märkbart när Grossi tar ton med sin änglafalsett på kvällens inledande nummer 'You are all I See'. Fingrarna flödar kontrollerat fram över harpans strängar medan rösten söker sig uppåt, nedåt och i sidled. När första strofen i 'Shield & Sword' är avverkad sitter även rösten som ett schmäck. Vad som dock aldrig sitter som ett schmäck är 'the basvägg of death' som suger luften ur lungorna och får ens fillingar att söka sig allt längre upp i stjärtskåran. Ja, det är live och det är som att vara på solsemester och bli solbränd. Det ingår liksom i paketet. Men det hindrar ju en inte ifrån att klaga lite ändå.

Eldkvarn – Debaser, Malmö, 10 mars

"Eldkvarn har historiken, de besitter en något svårdefinierbar nostalgisk aura som får hjärtat att skälva. Och denna aura ligger över Debaser ikväll, men den ter sig inte fullt så påtaglig som jag hade hoppats på. Det blir tryggt, det är nästan hela tiden bra, men alltid förutsägbart, på gott och ont."


ANNONCE