Nyhet

LISTA: Här är musikhistoriens vidrigaste omslag

VARNING för starkt innehåll.

I helgen är det så återigen dags för årets stora skräcktillställning: Halloween. Och varför inte kicka igång det hela redan nu med GAFFAs lista på musikhistoriens 13 värsta albumomslag? Vi ska varna på en gång: detta är ingenting för en arbetsplats, och inte för dig som vet med dig att du är känslig för skrämmande bilder. Och ja, ett par av dem innehåller blod och hemskheter som inte är på låtsas. Så från och med nu läser ni vidare under eget ansvar.

CarcassReek Of Putrefication

Ett omslag som vid en första anblick mer ser plåttrigt än äckligt ut, men ger man det ett par rejäla tittningar så börjar man hitta än det ena, än det andra. Sitter på brittiska Carcass debutalbum från 1988.

 

ExhumedAnatomy Is Destiny


Tredje fullängdaren från death metal-bandet och även den platta som brukar anses vara gruppens bästa. Omslaget får en ögonblickligen att tänka på behandlingen som huvudkaraktären Alex DeLarge råkar ut för i bok- och filmklassikern A Clockwork Orange.


 

DismemberIndecent And Obscene

Albumet från de svenska death metal-bandet utkom 1993 och omslaget är en riktig bröstvärmare. Eller bröstöppnare. Det är bara att sticka in händerna och plocka ut det en vill åt – varför en nu skulle vara intresserad av det.

 

Cannibal CorpseButchered At Birth


Det finns nog både ett och två och tre omslag man kan välja till en sån här lista när det gäller Cannibal Corpse, men vi kände att det här sticker ut mest. Det är skelett, blod och hängande barn på omslaget som faktiskt censurerades på sina platser när det kom ut under 90-talets första hälft.

Die AntwoordTension


Ett av få omslag på listan där bandet ifråga inte spelar death/black metal eller grindcore. Men de rejv/hiphoppande sydafrikanerna i Die Antwoord gillar att skrämmas de också, och de lyckas ganska väl på omslaget från 2012. Eller vad säger ni om kombinationen kritvit individ med stora svarta ögon, blodiga läppar och ett stort hjärta egentligen?

VomitoryRaped In Their Own Blood


Frågan är om inte titeln är vidrig nog här – men så på det ett omslag som inte är allt för mysigt. Men visst, det ska tydligen vara kaka på kaka när det kommer till death metal, så varför inte i detta debutsläpp från svenskarna i Vomitory? Klart det ska vara.

 

WurdulakSevered Eyes Of Possession


En nunna och en kråka, det hade kunnat vara läskigt redan där. Men när nunnans ögon är utpetade och kråkan sitter nå en påle som är inkörd i nunnans mun, ja då har man dragit det ett par vändor till. Och det vänder sig nästan lite i magen när man tittar på eländet.

CarcassWake Up And Smell The Carcass


Enda band som dyker upp dubbla gånger på listan, men det är också välförtjänt. För om första var plåttrigt och svårtytt är det här raktiansiktet-snuskigt. Det går nästan att "smell the carcass" – känna lukten av kadavret, lite rufft översatt – bara av att kolla på bilden.

Dying FetusGrotesque Impalement


Listans första – men inte enda – EP bjuder på ett härligt omslag med upp–pålade människor. Det är målat, så inte så läskigt som det skulle kunna vara, men absolut tillräckligt. Och visst rör det sig om ännu ett death metal-band, denna gång ett amerikanskt sådant.

KatalepsyMusick Brings Injuries


Det är inte helt självklart vad en tittar på när ögonen vilar på detta omslag. Förutom den märkliga stavningen av musik, eller music, som en stör sig på omgående såklart. För här känns det på något vis som att det är en filmaffisch – typ Saw möter zombierulle – som fått bli omslag till fullängdsdebuten från ryssarna. 

BrujeriaMatando Güeros


Det amerikansk/mexikanska bandet sjunger om att döda vita amerikaner och gränsen mellan USA och Mexiko på debuten från -93. Kontroversiellt värre – absolut! Och inte blir det bättre av albumomslaget som är en bild på ett avhugget huvud som de lånat av tidningen Alarma. Skivan blev såklart, både på grund av innehåll och omslag, förbjuden på en rad platser. Gruppen svarade med att döpa huvudet till Coco Loco och använda det som maskot och logo.

Big BlackHeadache


Har du alltid funderat på hur en människa ser ut som skjutit sig i huvudet med ett hagelgevär? Nej, inte vi heller. Men post-hardcore-bandet Big Black tyckte det var precis vad deras första EP skulle ha som omslagsbild för att sticka ut i mängden. Och vad ska en säga? Den släpptes i en väldigt limiterad utgåva och blev sedermera ersatt av en Savage Pencil-teckning.

Vad säger ni, har vi missat några riktigt läskiga omslag? Tipsa oss!


FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT 


ANNONCE