Nyhet

’’Om man blir lite lagom överkörd så är det bra’’

INFÖR KONSERTEN: Winhill/Losehill är redo för Pustervik – räkna med Lord Of The Rings-episkt.

4 februari släppte Winhill/Losehill sin nya skiva Trouble Will Snowball som var uppföljaren till Swing Of Sorrow. På lördag (11/4) står Pustervik i Göteborg på schemat.

Debutplattan Swing Of Sorrow släpptes 2012, en dubbelskiva med 19 spår. Förra året gjorde bandet en spelning på Dramaten som GAFFAs Emil Viksell hyllade och kallade "en utomkroppslig närmst religiöst storslagen upplevelse".

Sedan 2012 års Swing Of Sorrow har Winhill/Losehill samarbetat med Göteborgs Symfoniorkester och Norrlandsoperans Symfoniorkester, något som har haft stor inverkan på bandets nya skiva Trouble Will Snowball.


– Vi har verkligen fått möjlighet att utveckla och skapa efter våra musikaliska visioner på den här skivan, säger Henrik Nybom, trummis och musikalisk arrangör i Winhill/Losehill.

GAFFA passade på att ställa några inför konserten-frågor. Det här har Petrus Sjövik att säga om den kommande spelningen.

Hur skapar man en god konsertupplevelse?


– Förutom att ha roligt och ägna sig på musiken så är det viktigt att också bejaka att även ett klubbgig kan vara scenkonst. Det har alltid varit viktigt för oss med dramaturgi och att skapa rätt stämning. För oss handlar det mycket om detaljer som skapar en större helhet.

Vad kan vi förvänta oss av lördagens spelning?

– Har man sett oss förut så vet man att det alltid blir intimt, men under den här turnén har vi skruvat upp intensiteten. Det kommer bli mer av allt!


Och vad förväntar ni er av publiken?

– Det har förvånansvärt ofta varit någon i publiken som önskar Proud Mary som extranummer. Det förväntar vi oss inte av Göteborgspubliken, man får komma och vara som man vill.

Vad står på er rider?


– Ärligt talat så är det ett ganska trist dokument, väldigt detaljerat och med en massa juridik. Helt klart roligast är den bifogade stage-ploten som närmast ser ut som en myrstack av instrument. Själv överväger jag att ha med den som karta för att navigera runt på scenen.

Har ni några ritualer innan ni går upp på scen?

– Det har varierat ganska mycket genom åren, från början var det brottning för att bli varm i händerna och så vidare. Nu är det mer kramar, ryggdunk och en slags version av raketen som alltid blir lite antiklimax för vad ska man egentligen ropa där i slutet?


Vilken känsla vill ni lämna publiken med?

– Vi siktar alltid på att golva, så om man blir lite lagom överkörd så är det bra. Förhoppningsvis gripen, mätt och att samtidigt vilja ha mer. Allt på en gång är den bästa känslan.

Vad gör ni precis efter att ni har lämnat scenen?


– Skålar i logen i ungefär fem minuter. Sen är det dags att börja rigga ner. Det är inte så glamoröst med turnéliv.

Vad har varit ert största konsertögonblick det senaste halvåret?

– Senaste halvåret har vi mest jobbat med nya skivan och inte spelat live på ett tag. Senast vi mötte en stor publik var på Norrlandsoperans sven tillsammans med ungefär 60 symfoniker till. Det är nog det största vi varit med om som band hittills.


Om ni skulle jämföra ett Winhill/Losehill-gig med en film, vilken film blir det?`

– Utan tvekan Lord Of The Rings. Det kommer att bli en episk kväll på Pustervik!

Se videon till Winhill/Losehills låt Aifos.  

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT

ANNONCE