Nyhet

Fyndiga fejkcoverband – här är Facebooks bästa tråd

Uppe i 5000 bidrag - ''Jag trodde inte att det skulle bli så här långlivat.''

Drum Fill Collins gör covers på Phil Collins drumfills, Gasoline blir Masoline - This Is My Life på dalmål, Bruce Madickinson sjunger om Astrid Lindgren-idyller i heavy metal-tappning, och Little Tinder bjuder på dejtingmusik till festen. Tyvärr går det inte att boka nämnda coverband. Men om det vore möjligt att samla alla fiktiva orkestrar, då skulle Calle Olsson i punk-krautbandet Paper bjuda in till en coverbandsfestival. I september 2014 efterlyste han fyndiga namn på Facebook. Sedan dess har över 5000 förslag hamnat i inläggets kommentarsfält. Alla med glimten i ögat.

Vilket coverband skulle få äran att öppna för Paper?

– Ja, du. Det är jävligt svårt. Bob Hundraåringen Som Försvann – en åldrad Robert Gustavsson trallar om molntussar, kanske. Jag vill se alla banden spela någon gång. I min fantasi ska jag ha en festival där alla coverbanden spelar, lätt!

Har du några favoriter på coverbandsmarknaden?

Hajk & Tina TurnerBengt Alsterlinds karriär tar en oväntad vändning. Den tycker jag är rolig och det är en värmländsk referens. Ace Of Base FrehleyI Saw The Sign med bara gitarrsolon, alkisskratt och raketer. Ingen ordvits är för dålig.

Hur fick du idén?

– Det var mer ett infall, jag hade ingen direkt plan. Man står och lagar mat och är uttråkad och drar några ordvitsar för sig själv. När jag är ute och turnerar har det alltid skämtats om att vissa coverband ska finnas, eller så hittar man på namn. Coverband är som frisörer, det ska vara roliga och fyndiga namn.

Har du alltid fascinerats av coverband?

– Nej, faktist inte. Det är mer ordvitsar som jag gillar. Jag hittade på egna frisersalonger med roliga namn när jag var liten. Det var mycket ordvitsande om städer och länder.

Och sedan kom du in på musikrelaterade skämt?

– Jag är intresserad och involverad i musiken, då går det att skämta om sig själv, andra band, kompisars band och även lyfta upp andra band. Det går att blanda in lite kunskap i det hela, utan att vara för pretentiös. Det blir nördigt på ett intressant sätt, en gryta av meningslösa skämt.

4 964 bandförslag, trodde du att det skulle bli så många?

– Jag trodde inte att det skulle bli så här långlivat. Det är lite som en sysselsättning istället för att spela Wordfeud eller andra spel, ett roligt tidsfördriv. En person kommer in och lämnar tio förslag, sedan kanske den personen försvinner och inte ger fler bidrag. Det blir som ett kafé där man ses, vissa går dit oftare än andra.

Har du planer på att starta en Facebookgrupp där alla bandnamn kan gro?

– Jag tänkte "när det kommer upp i 1 000 inlägg ska jag ge ut en bok". Men jag vill inte att det ska bli för seriöst, det ska vara totalt oseriöst. Det är bättre att den får leva sitt liv på Facebook.

Hade det inte passat i bokform?

– Jag kanske borde ge ut den. Det kanske blir årets julklapp 2016. Men jag har inga direkta planer. Jag är mest överraskad över att ni hörde av er (GAFFA), för mig är det bara ett inlägg som känns internt. Men kanske finns det ett bredare intresse än man själv tror.

Om Paper vore ett coverband, vad skulle ni heta då?

– Jag kan inte riktigt komma på någon kul ordvits om Paper. Där kammar jag noll. Om vi skulle göra en egyptisk skiva skulle vi heta Papyrus. Och om vi spelar ännu skitnödigare heter vi Toiletpaper.

Redaktionens bidrag till listan får nog bli Anna Book Of Souls – Anna Book tolkar omedvetet Iron Maidens senaste album. 

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT

ANNONCE