Nyhet

Svenskt band bojkottas i USA – hängs ut som nazister

Vissa uppmanar till fullskaligt våld mot gruppen.

Det svenska black metal-bandet Marduk är för närvarande på turné i Nordamerika. Detta har väckt stor uppståndelse, framför allt från medlemmar i den amerikanska organisationen Black Lives Matters, som organiserar protester mot våld som utförs mot svarta människor, samt ANTIFA-organisationer, som enligt Wikipedia beskrivs med orden “ett internationellt nätverk av militanta antifascister som har sin ideologiska grund i olika former av socialistiska inriktningar såsom frihetlig socialism och anarkism”. Dessa organisationer har jobbat hårt med att införa en bojkott av Marduks turné, då dessa grupper anser att bandet är ett “nazistiskt band”. Genom bojkotten uppmanar en del av grupperna amerikanerna att ge Marduk dåliga Yelp-omdömen, medan andra uppmanar fullskaligt våld mot bandet.

Det hävdas exempelvis att Marduks Frontschwein, namnet på både deras senaste album och den pågående turnén, refererar till ett smeknamn som gavs till den nazistiska generalfältmarskalken Walter Model, eftersom han tydligen föredrog att leda sina trupper genom att gå längst fram, och var känd för sitt missbruk av våld och grymhet.

Frontschwein, som översatt ungefär betyder “det främre svinet” är dock en term som använts långt innan andra världskriget, och är en allmän term som helt enkelt refererar till generaler som leder sina trupper genom att gå längst fram i marscher. 

Eftersom Marduk även ofta refererar till andra världskriget i sin musik, så ses detta av vissa som ett tydligt tecken på deras koppling till nazismen. Dock behöver inte referenser till historia alls betyda att du är en anhängare till det du tar upp.


Det har även hävdats att Marduks livealbum Warschau är uppkallad efter "platsen för ett nazistiskt koncentrationsläger under förintelsen." Men i själva verket är albumet uppkallat efter det tyska namnet för Warszawa, staden där albumet spelades in.

Bandet har även fått mycket skit för att vara väldigt anti-kristendomen i sin musik, vilket vissa direkt kopplat till att bandet skulle vara antisemitiska.

Facebook-gruppen Anti-Fascist Action Bay Area skrev i lördags en lista på varför och var Marduk bör bojkottas. Bandet själva har ännu inte uttalat sig om den pågående turbulensen som för tillfället råder på andra sidan atlanten. 

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT


ANNONCE