Nyhet

Marduk svarar på nazismanklagelserna

GAFFA.se – allt om musik

Det svenska black metal-bandet Marduk förnekar både alla nazismkopplingar och att de skulle ha köpt nazistiskt propagandamaterial.

I veckan kunde ETC avslöja att två av medlemmarna i Marduk besällt nazistisk litteratur och diverse propagandamaterial från Nordiska Mostståndsrörelsens webbshop. Efter avslöjandet beslutade Fryshusets ledning att Marduk, samt även det norska bandet Taake, inte skulle få spela på festivalen Stockholm Slaughter, som hålls i Fryshuset 27–28 april. 

I veckan kommenterade Marduk anklagelserna på sin Facebook-sida:


"Marduk-medlemmar finns listade i en databas som sägs visa köphistoriken i en svensk webbshop. Vi blev medvetna om denna lista när den dök upp online i augusti 2017 och har sedan dess blivit ombedda att kommentera den vid några tillfällen. Eftersom vi aldrig tog det här struntpratet seriöst avstod vi från att kommentera. Men en svensk tidning upptäckte nyligen listan och har skrivit om den. Och nu börjas det igen.

Ingen Marduk-medlem har beställt något från webbplatsen i fråga eller någonsin haft någon form av kontakt med organisationen som driver den. Det är allt vi har att säga om saken. Det är löjligt att behöva prata om detta återigen, efter 28 år som band, men: Marduk har ingen politisk agenda eller några ideologiska anknytningar, varken till nationalsocialism eller någonting annat. Våra texter handlar om religion och historia, inget annat.

Det är värt att minnas att vi hade exakt den här diskussionen i februari 2017, i samband med vår USA–turné. Flera olika medier granskade varje fiber i Marduks historia på jakt efter bevis för dessa påståenden, men hittade inga. De tog kontakt med flertalet av de band vi har turnerat med, som samtliga berättade detsamma: det finns ingenting som stödjer dessa påståenden. Och historien kommer att upprepa sig, så småningom, då ännu ett försök att smutsa ned vårt namn kommer till sitt slut.

/ Marduk."

ANNONCE