Nyhet

Svenska gruppen portade från Guatemala – anses "satanistiska"

GAFFA.se – allt om musik

Tidigare i år rapporterades det om Marduks påstådda nazistkopplingar vilket ledde till att arrangörer avbokade bandet. Nu har ännu en av bandets spelningar stoppats, men inte på grund av nazistanklagelser.

Det svenska black metal-bandet var planerade att spela i Guatemala City 11 oktober, men nu har kongressen beslutat att bandet förbjuds att resa in i landet – på grund av deras ”satanistiska” texter, skriver Billboard.

LÄS OCKSÅ: Förtydligar: avskedsturnén betyder inte farväl för gott


Beslutet som förbjuder alla involverade i Marduk att resa in i Guatemala fattades i onsdags efter en omröstning. En lagstiftare som var för beslutet sa att Marduks musik var stötande mot ”den kristna befolkningens moral”.

Men Eva Monte Bac som röstade mot förslaget, menar att inreseförbudet inskränker i lagen om tankefrihet, samvetsfrihet och religionsfrihet, och anklagar sina kollegor för att vara hycklare. Hon ifrågasätter varför man inte förbjuder reggaeton med misogyna texter, eller ”narco-ballader” som glorifierar droghandel.

Artikeln fortsätter under videon.


LÄS OCKSÅ: Panik uppstod under festival – fruktade skottlossning

Marduks påstådda nazistkopplingar framkom i samband med ETC:s granskning av ”Nordfrontfilerna” – filer som läckte från Nordiska motståndsrörelsens server efter en hackerattack förra sommaren. Där man hittade information om beställningar från NMR:s webbutik gjorda av två av bandets medlemmar.


Bandet själva förnekade nazismkopplingar och att de skulle ha köpt nazistiskt propagandamaterial.

LÄS OCKSÅ: Se trailern från den kommande filmen om den exentriske ikonen

ANNONCE