Nyhet

Norrköpingsklubb avbokar festival efter påstådda nazistkopplingar

GAFFA.se – allt om musik

I helgen skulle black metal-festivalen December Darkness anordnas på Arbis Bar & Salonger i Norrköping. Men nu stoppar Arbis hela evenemanget på grund av ett av de bokade bandens påstådda nazistkopplingar.

”Spelningen December Darkness, där bland annat bandet Marduk skulle medverka, kommer inte genomföras på Arbis på lördag. Då bandets musik och vissa bandmedlemmar sammankopplats med extremism känner vi att bandet inte bör spela hos oss. Bandet var inte bokat av Arbis själva utan av en extern arrangör. Bandet har själva sagt att de inte har några ideologiska anknytningar”, skriver Arbis i ett inlägg på Facebook.

LÄS OCKSÅ: Punkveteraner rasar mot tiggeriförbud


– Jag vet inte vad jag ska säga. Det är väl upp till folk att göra vad de vill men att boka av en vecka innan när det varit bokat så länge känns oerhört löjligt. Vi är ett band som spelar i jordens alla hörn och så drabbas vi av detta i vårt eget hemland, säger Marduks grundare Morgan Håkansson till nt.se (via Norrköpingnews.)

Marduks påstådda nazistkopplingar framkom i början på året efter ETC:s granskning av ”Nordfrontfilerna” – filer som läckt ut från den nazistiska organisationens servrar efter en hackerattack förra året. Bland filerna hittade man uppgifter som visade att två av Marduks medlemmar beställt nazistisk propaganda från NMR:s webbutik. Marduk nekar till anklagelserna.

Arrangören har beslutat att flytta festivalen till konsertlokalen Dynamo.


LÄS OCKSÅ: Tommy Nilsson återförenas med sitt hårdrocksband 

ANNONCE