Nyhet

Marduks kopplingar till nazistiska NMR avslöjade

GAFFA.se – allt om musik

I flera år har black metal-bandet Marduk anklagats för att hylla nazismen med sin musik och sina skivomslag. Bandet själva har nekat till anklagelserna men nu avslöjar Dagens ETC kopplingar mellan bandet och den nazistiska organisationen Nordiska Motståndsrörelsen.

Uppgifterna framkom i samband med ETC:s granskning av Nordfrontfilerna som läckte ut från NMR:s server efter en hackerattack förra sommaren. Där fanns information om beställningar gjorda av två av bandets medlemmar från NMR:s webbutik.

LÄS OCKSÅ: Iron Maiden-frontaren till Sverige med specialshow


Bandets trummis Fredrik Widigs ska ha beställt propaganda-klistermärken, Nordiska Motståndsrörelsens partiprogram samt böckerna ”Grundläggande raslära” och ”Sionismen – det dolda förtrycket.”

Daniel Rostén sångare i Marduk ska från samma webbutik beställt 100 flygblad med budskapet att ”svenska folket måste återta makten från den globala sionistiska eliten” och klistermärken med liknande budskap. Samt böckerna ”Nationalsocialismen” och ”Dog verkligen sex miljoner?” som ifrågasätter Förintelsen.

LÄS OCKSÅ: Svenskt band bojkottas i USA – hängs ut som nazister


Marduk har flera gånger refererat till Nazityskland i sina låtar, det senaste albumet Frontschwein beskrivs som ett konceptalbum om andra världskriget. Dessutom driver bandets grundare och gitarrist Morgan Håkansson Marduks affärer via bolaget Wolfsschanz – uppkallat efter Adolf Hitlers bunker.

ETC har sökt Fredrik Widigs och Daniel Rostén i två veckors tid utan resultat. Men bandets bokningsagent Olof Wikström säger till tidningen att han inte kände till beställningarna från NMR och att:

– Jag vill höra deras version först innan jag uttalar mig. Men har de sympatier med den rörelsen är det ett problem. Ideologiskt är det förkastligt.


LÄS OCKSÅ: Den otroliga rockturnén som aldrig blev av

ANNONCE