Nyhet

Les Big Byrd släpper nytt album efter en hel del tjafs – "jag tappade sugen för hela grejen"

GAFFA.se – allt om musik

Les Big Byrd är Joakim ÅhlundFrans JohanssonMartin "Konie" Ehrencrona och Nino Keller. 12 oktober anländer deras andra albumIran Iraq IKEA, uppföljaren till det hyllade debutalbumet They Worshipped Cats från 2014 och de två följande EP-släppen Stockholm Death Star och Liquid Sky året därpå. Men den nya fullängdaren satt ganska långt inne.

I ett pressmeddelande från skivbolaget PNKSLM Recordings får vi till oss information om att inspelningen av Iran Iraq IKEA var allt annat än smärtfria. 

LÄS OCKSÅ: Falska Michael Jackson-låtar i omlopp – skivbolaget dementerar tidigare uttalanden


Vintern 2015, 18 månader efter släppet av They Worshipped Cats, efter flera framgångsrika turnéer i både USA och Europa, kände sig Åhlund redo att börja spela in ett andra album, men efter att ha producerat debuten själv ville han nu ta in en utomstående producent. 

Eftersom bandet länge varit stora fans av psych-drone-indie-legendarerna i Spacemen 3, kom idén upp att fråga deras låtskrivare Pete ”Sonic Boom” Kember, som tidigare bland annat arbetat med MGMT:s på deras framgångsrika psykpopalbum Congratulations från 2010. Kember accepterade erbjudandet och flög till Stockholm för att spela in med bandet.
 
Inspelningarna gick däremot inte smidigt någonstans, bland annat på grund av att Kember inte alls kom överens med The Brian Jonestown Massacres Anton Newcombe, som även han, på eget initiativ, hade tagit sig till Stockholm för att han ville delta i arbetet med albumet tillsammans med Pete och bandet.

SENASTE: Kyle Pavone är död – 28 år gammal


Allt detta trassel ledde till att Åhlund själv tog över mer av den producentroll som han från början ville slippa, samt även ”försöka medla mellan två ganska excentriska herrar i 50-plus-åldern som inte var helt enkla att ha i samma rum överhuvudtaget”. Efter den stökiga första rundan i studion kände Joakim och resten av bandet att de var tvungna att lägga albumet åt sidan ett tag.

– Jag behövde lite avstånd till det helt enkelt, säger Åhlund i ett uttalande och fortsätter:

– Det som varit menat att vara något lustfyllt och inspirerande hade istället blivit förknippat med tjafs och dålig energi och jag tappade sugen för hela grejen helt enkelt. Det var först ett bra tag senare jag kunde gå tillbaka närma mig materialet igen och insåg att det fanns ett riktigt bra album någonstans där ändå.


LÄS OCKSÅ: Svenska artister i upprop – "Vi accepterar inte att vår musik definieras av populistiska partier"

Bandet tillbringade stora delar av 2017 med att återskapa låtarna som de själva ville ha dem, spela in mycket av materialet på nytt och i slutändan blev både Kember och Newcombes bidrag väldigt små. 
 
Les Big Byrd ser du live 31 oktober på Vasateatern i Stockholm.

MEST LÄST: Den här listan över förbjuden musik är både underhållande – och skrämmande


ANNONCE