Nyhet

Flera tunga namn kritiserar kampanjen mot Mr Cool

GAFFA.se – allt om musik

Den tre år gamla låten Knulla Barn, skriven av komikerna och musikerna Anton Magnusson och Simon Gärdenfors, och framförd av den fiktiva karaktären Mr Cool har återigen hamnat i hetluften efter att kändisar som Cissi WallinBianca Ingrosso och retorikexperten Elaine Eksvärd krävt att den ska avlägsnas från Spotify. 

Så blev också fallet, och även en förundersökning har inletts mot duon. Men kampanjen mot Mr Cool uppskattas inte av alla. Under de senaste dagarna har en rad tunga kulturskribenter tagit till krönikor för att visa sitt missnöje.

LÄS OCKSÅ: Gratisfestival sprids ut över Stockholm


Åsa Linderborg på Aftonbladet skriver om artister som munkavlas och arrangörer som viker ner sig för drev.

"Det är samma sak i alla drev: de som kräver att komiker, artister och konstnärer ska tystas, fattar inte varför plump humor och obehagliga uttryck är lagliga. De ropar på förbud i tron att staten är god. Det är också vad de senaste årens kulturpolitik försöker lura i oss: goda värderingar ges de fetaste anslagen. Men staten är inte god och den kommer definitivt inte vara det om de blåblåbruna får makt över kulturen och censuren. Den som ropar på förbud i dag, krattar manegen för total repression."

MEST LÄST: Slår publikrekord – 3 dagar innan festivalstart


Komikern och mannen bakom SR-podden Snedtänkt, Kalle Lind, utvecklar sitt resonemang under rubriken: Strunt är strunt och pöbel är pöbel, om än med gyllne högafflar.

"Av en SD-svans begär jag inget. Av usla människor förväntar jag mig inget annat än uselhet. Men den som bär sin godhet som en trofé på bröstet, som gapar om systerskap och medkänsla, bör tänka igenom sitt eget ansvar innan de utlöser nättsunamin. För varje uthängning av rapfigurens föräldrar, varje socanmälan av stöttande komikers brorsbarn, varje beställd produkt som hamnar i rapfigurens föräldrars brevlåda, varje mordhot, varje inställd möjlighet att försörja sig, är på ert ansvar", skriver han bland annat i ett längre blogginlägg på Djungeltrumman.

SENASTE: Ställer in – trots stora svenska akter bokade


Ina Lundström på GP försvarar i sin tur rätten att skämta om tabubelagda ämnen.

"De flesta av oss bär i någon mån på erfarenheter av, eller skräck inför, pedofili. Och det måste stå var och en fritt att bearbeta det med taktlös humor, tårar, ilska eller gapskratt utan att anklagas för att bidra till övergrepp för att vi inte reagerar på exakt samma sätt som någon annan", skriver hon i sin krönika.

LÄS OCKSÅ: Svenska hitduon lägger ner efter 13 år


Alex Schulman på Expressen menar att pedofillåten är vidrig men måste få finnas.

"Det är så sorgligt. Och eftersom vi lever i de medvetna missförståndens tid, vill jag gärna betona detta: Jag tycker förstås att pedofili är avskyvärt. Jag tycker att låten Anton Magnusson skrivit är dålig. Det tar mig emot att försvara en sån usel liten sak, men det känns också viktigt. Man måste kunna få vara provocerande och motbjudande utan att det ska få oproportionerliga konsekvenser. Man måste kunna få framföra smaklösa, ja rent av vidriga texter utan risk att vare sig bli censurerad eller hotad till livet. Man måste kunna säga kontroversiella saker utan att vara rädd för följderna", skriver han i sin i sitt inlägg till debatten.

LÄS OCKSÅ: Möttes av hat och hot efter SD-kupp


Anton Magnusson har under händelsernas gång hållit sig borta från att kommentera uppståndelsen, men för några dagar sedan bröt Simon Gärdenfors tystnaden. I ett mejl till SVT Nyheter skrev han:

”Den uppmärksammade låten vi släppte för tre år sen var tänkt som underhållning för folk som uppskattar grov humor. När låten nu spridits till en större grupp människor har reaktionerna varit minst sagt blandade. Allt från personer som själva blivit utsatta för övergrepp som tackar oss för att vi vågar skämta om detta känsliga ämne och att humorn har hjälpt dem att läka, till folk som vill mordhota oss på grund av låten. 

Till alla som missförstått vår humor kommer här ett klargörande: Vi vänder oss givetvis emot alla former av sexuella övergrepp och svaret som florerar i sociala medier där vi skämtar om motsatsen är ironiskt med syftet att framkalla komisk effekt.

Vi har hela tiden bara försökt vara roliga. Bara det, inget annat.”

SENASTE: Richard Swift är död – 41 år gammal


ANNONCE