Nyhet

Amerikanska indiepionjärer till Sverige

GAFFA.se – allt om musik

Rockens cykler har ofta karakteriserats av reaktion och motreaktion. I mitten av 90-talet, när det var grungens tur att bli utmanad, så visade det sig att det var en tyst visning som skulle komma att göra jobbet.

Amerikanska Low kommer alltid ha en plats i historieböckerna som pionjärer i just denna uppgörelse. Till rockpublikens stora förvåning drog de ned tempot, skapade minimalistiska arrangemang och sjöng de sorgsna, depressiva texterna med en androgyn försiktighet.

Artikeln fortsätter efter videon.


Det gifta paret Sparhawk och Parkers röster vävdes samman med sällsynt följsam stämsång och lyhördhet för den mörka tematiken. När konsertbesökarna till en början inte förstod och överröstade den lågmälda musiken så svarade Low med att sänka volymen ytterligare.

Denna motreaktionen kom att kallas slowcore och Low fick många efterföljare. Få har dock överträffat deras förmåga att med oerhört små medel förmedla oerhört starka känslor. Nu tar de sin musik till Sverige för två spelningar. Och de kommer hit med färska spår som väcker känslor.


LÄS OCKSÅ: Följ Ghost-rättegången – minut för minut

De två nyligen släppta och experimentella EP-skivorna betitlade Disarray och Quorom/ Dancing And Blood/ Fly har samlats i albumet Double Negative. GAFFAs Mathias Skeppstedt älskar det han hör:

"Tillsammans med producenten BJ Burton (Bon Iver, med flera) har Low tagit sin musik, lagt den i en stållåda och skakat om så mycket de bara kan. Kvar har vi trumloopar, brus, statisk elektricitet, stämsång och förvridna gitarrer. Det är helt jävla lysande och kanske det hårdaste bandet någonsin släppt, och då är det fortfarande sakta, sakta, malande vacker musik med stämsång."


Low ser du 12 februari på Pustervik i Göteborg och 14 februari på Kägelbanan i Stockholm.

LÄS OCKSÅ: Världens bästa indiebolag gör klubbkväll i Sverige

ANNONCE