Nyhet

Lows Mimi Parker är död

Trummisen och sångerskan i indiebandet har dött i cancer.

Mimi Parker, som var trummis och en av sångerskorna i den amerikanska indierockgruppen Low, har dött i äggstockscancer som hon fick diagnosen 2020, skriver Pitchfork. Hon blev 55 år gammal.

Low ställde förra månaden in sin planerade Europaturné i november på grund av Parkers sjukdom och behandling.

Mimi Parker träffade sin senare make och bandkompis Alan Sparhawk redan i grundskolan i Duluth, Minnesota. På gymnasiet blev de ett par, och 1993 bildade de gruppen Low med Parker på sång och trummor, Sparhawk på sång och gitarr och John Nichols på bas. Året därpå släppte de debutalbumet I Could Live in Hope, med Parker och Sparhawks vokalharmonier som en central del av uttrycket. Musiken var lågmäld och långsam, och media var snabba med att kategorisera musiken som "slowcore".


En lång rad skivor följde senare, inklusive den mer rockorienterade The Great Destroyer från 2005, gruppens första på det inflytelserika Seattle-bolaget Sub Pop, som släppte alla deras efterföljande album. Gruppen bytte laguppställningar flera gånger, men hade Parker och Sparhawk som konsekventa medlemmar.

2018 ändrade Low sitt musikaliska uttryck radikalt på det mer elektroniskt experimentella och mycket prisade albumet Double Negative, ett sound de vidareutvecklade 2021 på albumet Hey What, som blev deras 13:de och senaste album. Här var Parker och Sparhawk de enda medlemmarna.

Se musikvideon till Lows Days Like These från albumet Hey What från 2021:


ANNONCE