Nyhet

Livstidsdömde Kartellen-grundaren får tidsbestämt straff – startar skivbolag

GAFFA.se – allt om musik

Leo ”Kinesen” Carmona från hiphopgruppen Kartellen dömdes till livstids fängelsestraff för anstiftan till mord i början av 2000-talet. Han har sedan dess även erkänt den omtalade Arlandakuppen, som är ett av de mest lyckade rånen i svensk kriminalhistoria. Nu får han tidsbestämt straff, skriver han själv på Instagram.

”Äntligen!!!! Idag fick jag reda på att jag mucka mars 2021, en stor tyngd faller från mig och tackar alla som stöttar mig och varit med under åren.”

Han avslöjar att han har stora planer för livet när han kommer ut – för Expressen berättar han bland annat att han kommer att starta ett eget skivbolag för unga hiphoptalanger.

– Jag kommer ha ett eget skivbolag med kontor i Stockholm. Den svenska hiphop-scenen växer starkt nu och jag ska hitta egna talanger som jag ska hjälpa till att lyfta fram. Det ska vara helt nya namn.

Carmona startade Kartellen tillsammans med Janne ”Babyface” Raininen 2008, då de båda avtjänade varsitt livstidsstraff på en anstalt i Finland. Rapparen Sebbe Staxx fick uppgiften att fronta gruppen utanför fängelset, men när han hoppade av 2016 lade de ner. Innan dess hann de dock samarbeta med flera stora namn, bland annat Adam Tensta, Timbuktu, Dani M och Syster Sol. De nominerades till en Grammis 2013 och vann Kingsize Magazines pris för Årets Grupp och Årets Album 2014.

Ett annat överraskande besked från Carmona är att Kartellen mycket väl kan återuppstå när han kommer ut från fängelset.

– Kartellen kommer att finnas kvar och budskapet kommer leva vidare. Men om vi ska släppa något måste det vara något riktigt bra, säger han till Expressen.

Utöver musiken har han en tv-produktion samt två nya böcker på gång. Dessa framtidsplaner nämns som en av anledningarna till att Örebro tingsrätt beslutat att tidsbestämma hans straff. I domen skriver de:

”Grova kriminella gärningar och antisociala attityder var det som styrde hans liv fram tills att han dömdes till livstids fängelse vid 30 års ålder. Nu, efter 14 år på anstalt, kan det konstateras att några av de personlighetsmässiga drag och förmågor som kreativitet, handlingskraft och impulskontroll, som tidigare bidrog till hans kriminalitet, senare har bidragit till en nuvarande karriär inom underhållningsbranschen.”

LÄS OCKSÅ: Britney Spears ansöker om besöksförbud för sin ex-manager

ANNONCE