Nyhet

Thåström: "Vi tog inte fram det bästa ur varandra"

GAFFA.se – allt om musik

Sveriges Radio har fått en ytterst exklusiv intervju med Joakim Thåström med anledning av att han nu släpper sina samlade texter i bokform. Den sänds ut som en Söndagsintervju på P1 och Martin Wicklin står för frågorna. Sveriges Radio delar nu, i ett pressmeddelande, med sig av ett utdrag från intervjun. Här pratar han bland annat om att låtskrivandet blir allt svårare.

– Det är en långsam process, tråkig och frustrerande. Och tvivlet – om det överhuvudtaget ska dyka upp något den här gången, säger Joakim Thåström.

På frågan om han tvivlar efter fyra decennier av låtmakande kommer han med en motfråga:


– Är det så konstigt? Det blir svårare och svårare för varje gång. Jag måste komma på nya infallsvinklar för att inte bli trött på mig själv.

Punkmästaren pratar även om en grå uppväxt i 60- och 70-talets Högdalen och hur mötet med punken blev förlösande.

– Det var en befrielse. Mycket av det man såg annars var väldigt tillrättalagt. Punken var ett raseriutbrott.


Och så bildades Ebba Grön, bestående av Gunnar ”Gurra” Ljungstedt, Lennart ”Fjodor” Eriksson och Joakim ”Pimme” Thåström.

– Något hände redan första repet. Vi bara tittade på varandra. ”Kan det låta så här?” Det var helt utan spärrar. Ebbas tre första år var som att gå två decimeter över marken hela tiden.

Ebba Grön splittrades efter fem år och Thåström gick vidare med rockbandet Imperiet. Bandet nådde enorma framgångar i Sverige men gick trots det skilda vägar 1988.


– Det var inte en personkemi som var skapad av gudarna, det var mer framtvingat. Vi tog inte fram det bästa ur varandra i studion. Det var dömt att gå som det gick.

Efter uppbrottet från Imperiet har Thåström bott utomlands i långa perioder och ägnat sig åt både internationella bandprojekt och sin solokarriär på svenska. Nu delar 62-åringen sin tid mellan Stockholm och Berlin.

– Stockholm är min hemstad, men jag blir rastlös. För mig finns det något kreativt i att vara på väg. Jag har en romantisk bild av att vara vägens riddare genom Östeuropa. Dåligt väder och dåligt kaffe.


Söndagsintervjun med Joakim Thåström släpps som podd fredag 27 september kl. 15.00 i Sveriges Radio Play och där poddar finns. Programmet sänds i P1 söndag 29 september kl. 08.05.

SENASTE: Truckstop Alaska lägger ner – "Vi behöver dö så att vi kan leva igen"

ANNONCE