Nyhet

Den här låten kan ha förhindrat självmord

GAFFA.se – allt om musik

2017 släppte den amerikanske rapparen Logic sitt tredje studioalbum med titeln Everybody. Albumet väckte stor uppmärksamhet, särskilt på grund av låten 1-800-273-8255, som tar sin titel efter telefonnumret till den amerikanska tjänst som hjälper till att förhindra självmord. Musikern ville ge människor hopp om livet genom sin låt, och enligt en ny studie finns det anledning att tro att han lyckades med just det. Det skriver Videnskab.dk.

I 1-800-273-8255 tar Logic rollen som en självmordsbenägen person som är trött på allt. Mot slutet ringer personen dock det självmordsförebyggande nätverket, vilket ger honom hopp och mod att fortsätta.

I en intervju med danska upplagan av GAFFA från 2017 beskriver Logic att låten handlar om mycket mer än att förhindra självmord. Syftet är inte bara att hålla igång i ett eländigt liv – låten handlar egentligen om att hitta den glädje i livet som är värd att leva för.


Nu har forskare i en studie undersökt antalet samtal till den amerikanska tjänsten efter att låten släppts. Forskare har använt aktivitet på Twitter som en indikator på när låten var mest populär och nämndes mest.

Det visar sig att antalet samtal till The National Suicide Prevention Lifeline i USA under den studerade perioden ökade med hela 6,9 procent, och att antalet självmord i USA under samma period minskade med 5,5 procent.

Som en observationsstudie kan forskare inte bevisa att det finns ett orsakssamband mellan låtens utgivning och det minskande antalet självmord. Det finns dock en korrelation. Detta innebär i korthet att det finns ett sammanträffande mellan låtens utgivning och antalet självmord, där man dock inte med säkerhet kan säga att låten har orsakat en minskning av antalet självmord.


Forskarna påpekar också att sambandet inte har undersökts utanför studieperioden, som omfattade 34 dagar, och att data som används från Twitter inte är en exakt indikator på hur mycket låten hördes under perioden.



Albumet Everybody och låten 1-800-273-8255 skapades utifrån Logics erfarenhet av släppet av albumet The Incredible True Story från 2015. Här upplevde Logic att fansen berättade att han ändrat deras uppfattning om livet till det bättre.

– Det viktigaste är att de har sagt saker som 'din musik har räddat mitt liv', sa rapparen när GAFFA pratade med honom 2017.

Logic beskrev att hans tidigare musik härstammar från "en självisk plats". När han delade budskap som "du kan vara vad som helst" och "du kan göra vad du vill", var det i själva verket bekräftelser han själv behövde höra. Genom upplyftande kommentarer till sitt eget jag blev musikern dock samtidigt den röst som många fans behövde. Och då slog idén honom.


– Jag försökte inte ens rädda [deras] liv. Kan ni föreställa er om jag verkligen försökte göra det!

Resultatet blev Everybody och inte minst låten 1-800-273-8255. Enligt den amerikanska studien tyder detta på att rapparens låt hade önskad effekt – att få människor att söka hjälp och ge mod och hopp för livet.

När den släpptes nådde låten nummer tre på den amerikanska Billboard-listan. Rapparen uppträdde också med låten vid två av de stora amerikanska musikgalorna, MTV Music Video Awards 2017 och Grammy Awards 2018. Alessia Cara och Khalid medverkar också på låten och de tre artisterna fick stående ovationer efter deras framträdande på MTV Music Video Awards.

Har du eller någon du känner självmordstankar så kan du hitta hjälp på Mind Självmordslinjen där du kan chatta via mind.se eller ringa på telefon 90101.

LÄS OCKSÅ: Aviciis pappa vill ha ett större fokus på nya artisters mentala hälsa


ANNONCE