Nyhet

Svenska artister spelar på festival i Saudiarabien trots kritik

GAFFA.se – allt om musik

Mellan 16-19 december går festivalen MDL Beast Soundstorm i huvudstaden Riyadh av stapeln där flera svenska artister som Rebecca & Fiona, Axwell, Adam Beyer, La Fleur, Salvatore Ganacci och Alesso kommer att uppträda. Kritiken som framförs mot detta är att Saudiarabiens regim anklagas för grova brott mot mänskliga rättigheter, och att landets underhållningsmyndighet är med och arrangerar festivalen, enligt DN. Landets regering anklagas bland annat för att ha dödsstraff för homosexuella och för att döda journalister som är kritiska mot regimen.

– Festivalen är en del av en väldigt medveten saudisk strategi för att projicera en mer modern och öppen bild för omvärlden av Saudiarabien, säger Måns Molander, Sverigechef på Human Rights Watch, till DN.

Man vill därför att artisterna antingen ska ta en klar ställning mot brott mot mänskliga rättigheter eller helt enkelt ställa in sitt framträdande.

Utöver de svenska artisterna är världsartister som Martin Garrix och David Guetta bokade. Och det är inte första gången festivalen både arrangeras och bemöts av kritik. Första upplagan var 2019.

Vi har tidigare kunnat berätta om det liknande fallet där fästmön till den mördade saudiska journalisten Jamal Khashoggi uppmanar artisten Justin Bieber att ställa in en planerad konsert i Saudiarabien nästa månad.


– Sjung inte för dem som mördade min älskade Jamal, skriver Hatice Cengic i ett öppet brev till Bieber, rapporterar BBC.

Den kanadensiske sångaren är en bland ett antal välkända musiker som Jason Derulo och ASAP Rocky som kommer att uppträda vid det första Formel 1-loppet i Saudiarabien - Formel 1 Grand Prix i Jeddah. Hatice Cengic säger i sitt brev att Bieber kan "sända en kraftfull signal" genom att ställa in.

Jamal Khashoggi mördades på det saudiska konsulatet i den turkiska staden Istanbul i oktober 2018. Han styckades därefter. Men hans kroppsdelar har aldrig hittats. Han hade förts till konsulatet för att hämta några papper i samband med hans förestående äktenskap med Cengic. Hon väntade utanför, men han dök aldrig upp igen.


Inne på konsulatet väntade saudiska agenter, som ströp honom och sedan styckade hans kropp. Det avslöjade turkisk polis.

Saudiarabiens kronprins och verklige härskare, Mohammed bin Salman, hade beordrat dödandet, enligt amerikanska CIA.

Cengic skriver vidare i sitt brev att Bieber har en "unik möjlighet" att visa att hans "namn och talang inte ska användas för att korrigera ryktet för en regim som dödar sina kritiker".

Det argument som framförs för artister att spela i länder som inte lyder under demokratiska regler är att försöka bidra till en bredare öppenhet.


– Det har inte fungerat i Kina, det har inte fungerat i andra länder som har en repressiv agenda. Snarare tvärtom, det ger legitimitet till stater som vill bedriva repressiv politik, säger Måns Molander på Human Rights Watch till DN.

– Ett land som Saudiarabien vill förstås rikta sökarljuset på något annat än de människorättskränkningar som pågår. Ibland är det en ytterst medveten strategi, ibland mer en förhoppning, säger Ami Hedenborg, talesperson för svenska Amnesty, till DN.

En av de svenska artisterna som kommer att uppträda på Soundstorm-festivalen är DJ:n La Fleur, och hon kommer inte att ställa in sitt framträdande.

– I min önskan att förändra, förbättra och öppna upp världen är inte bojkott enda valet. I detta fall såg jag tillfället att besöka ett land som jag har väldigt lite insyn i, att möta människor där, att som mer eller mindre fri kvinna förhoppningsvis kunna inspirera och vara en förebild för andra kvinnor, skriver hon i ett SMS till DN.

Från Saudiarabiens sida har festivalens kreativa chef Ahmad "Baloo" Alammary gjort en kommentar om att landet håller på att utvecklas genom musiken och att han tycker det är trist med den negativa inställningen mot festivalen.


– Vi har äntligen sällat oss till en global konversation som, i många delar av världen, har skapat sammanhang, ökat tolerans, och länkat samman kulturer. Musik är ett universellt språk där alla ska vara välkomna, säger han i en kommentar till DN.

LÄS OCKSÅ: Uppmaning till Bieber: "Sjung inte för min älskades mördare"

ANNONCE