Nyhet

Ken Ring ångrar inte våldtäkts-utspelet om Madeleine

Den före detta rapartisten säger att händelsen blivit missförstådd i svensk media.

Efter att Ken Ring släppte albumet Musiken 2020 lade han musikkarriären på hyllan. I det senaste avsnittet av SVT-programmet Min Sanning ser han tillbaka på sin karriär, och bland annat den kontroversiella händelsen vid Vattenfestivalen i Stockholm 1999.

Under festivalen uppmanade Ring publiken att titta mot slottet, samtidigt som han rappade rader ur låten Spräng Regeringen:

”Pliten bevakar kanske tio av mina vänner
Låt oss göra staten till aska i betongens bränder
Jag svär vid Gud, jag bryr mig inte om något här i världen
Ta upp era händer och fram med svärden
Sen drar vi till slottet och våldtar Madeleine
Tar kungens pengar och ger tillbaka dem till er”.


Texten väckte stark kritik då den tolkades bokstavligt av många och Ring blev vid tillfället bortförd av polis, enligt Aftonbladet.

I Min Sanning säger Ken Ring att händelsen blivit missförstådd i svensk media.

– Det var ju en textrad, en metafor. Det var inte en fysisk uppmaning till att våldta en kvinna. För jag säger ju också efteråt ”Tar kungens pengar och ger tillbaka dom till er”. Det var mer en rebellisk låt mot monarkin.


Programledaren Kristian Luuk bryter in och säger:

– Men ganska grov om man tittar på det, Madeleine 17 år, varpå Ken Ring fortsätter:

– Det var en ganska grov metafor, men jag menade det aldrig. Jag tyckte hon var rätt skön och sexig på den tiden. Jag var inte inne i tanken om att någon skulle våldta henne utan det var så det kablades ut i media, säger Ken Ring i programmet.

När programledaren frågar om han skulle göra om det eller hellre ha det ogjort, svarar Ring först att han skulle ta bort ordet ”våldta”, men ångrar sig sedan och säger:


– Om jag hade vetat vad som hände efter hade jag gjort det igen. För det gav mig en karriär. Jag skiter i de här skandalerna. Jag bryr mig inte ett skit om dem. För de jag bryr mig om är människorna på botten, samhällets svaga, det är de jag bryr mig om. Jag skiter i vad chefer på något jävla mediacenter tycker om mig, jag säger fuck you till hela etablissemanget.

Ken Ring fortsätter sedan med att säga att han förstår att folk blev upprörda, men att han inte ångrar sig eftersom att det ”inte var en låt om att våldta en annan person. Det var en metafor som handlade om något helt annat.”

Se hela programmet här.


LÄS OCKSÅ: AI-RAPPARE SKROTAS AV SKIVBOLAG – SAMMANSLAGNING AV ÄCKLIGA STEREOTYPER

ANNONCE